Водещи земеделци от страната и чужбина отбелязаха седмото издание на Академия за фермери "Свят на възможности" с изискана гала вечеря в Пловдив. 

Тя се състоя през изминалата седмица в хотел "Империал" и бе съпътствана от специално избрана за събитието музикална програма. 

Началото на вечерта бе поставена с невероятни изпълнения, представени от класически оркестър и балерини.

Диджей Миро се грижеше за доброто настроение на фермерите през цялата вечер, а черешката на тортата бяха музикантите от Формация Наздравица, състояща се от 8 гайди и 2 тъпана, които се появиха в компанията на талантливи фолклорни певици от Пловдив и изпълниха няколко от най-известните родопски песни. 

Всички гости бяха във възторг от чутото и видяното и ги изпратиха със заслужени аплодисменти. 

За украсата се погрижи известната декораторка Елена Драганова, която е и управител на най-голямата зала за събития в Пловдив "Etra Hall". 
 
Тя е организира семинара в Пловдив за трета поредна година, като всеки път изненадва елита на агро бизнеса с декор, програма
и специално подбрано меню. 
 
 
 
Тази година, Елена Драганова заложи на цвят маслинова клонка и високи свещници, декорирани също с маслинова клонка. Идеята дошла от факта, че маслината е олицетворение на мира , символ на живота и това, че гърците награждавали побидителите на олимпийските игри с маслинова клонка. 
 
 
Припомняме, че в рамките на два дни (26 и 27 ноември) „Академия за фермери - Свят на възможности” за седми пореден път събра водещи земеделци, за да представи световни иновации и маркира новият път в земеделието. Събитието уважиха министър Десислава Танева и зам. министър Вергиния Кръстева, ректорът на АУ Пловдив, проф. Христина Янчева, учени, лектори от страната и чужбина. Седмото издание Академия за фермери „Свят на възможности” предостави богата и изключително полезна информация за опазване на почвите, за правилния сеитбооборот и новостите в семенарския бизнес и опазването на културите от вредители.

Пръв поднесе своето приветствие към участниците и гостите г-н Георги Мантарлиев, основател и директор академията. „Повечето от вас си спомнят как преди 7 години се събрахме и търсехме начин да направим земеделието у нас по-устойчиво, по-печелившо, по-спокойно и заедно с това да запазим природата чиста и плодородна за нас и нашите деца. Не бяха малко трудностите през годините, за да приложим нашата  технология успешно, преодоляхме много рискове, стрес, напрежение. Открихме своите грешки, но сега можем с увереност да кажем, че имаме една устойчива, адаптирана към нашите условия технология. Благодаря на Националната асоциация на зърнопроизводителите, които ни подкрепяха за нашето събитие." - сподели той. 

"През цялото време ни беше интересно и полезно, всичко което правихме през годините, го правихме с удоволствие и удовлетворение от резултатите. Всеки ден откривахме нещо ново, изкачвахме следващото стъпало и така е и днес – вървим към върха. Тази академия беше по-добра от шестата. Ако трябва да обобщим, форумът се превърна в олимпиада на знанието. Тук има едно състезание на световни умове, които демонстрират последните и „дълбоки” изследвания в областта на агробизнеса. Тук се показа реално новият път в земеделието, по който ще поемат фермерите по целия свят. Винаги сме обяснявали и разяснявали технологичните процеси. Целта ни беше производителите да получат отлични резултати. Ако не дадем правилната технология, ако не анализираме, не препоръчаме технология, която дава резултат, със сигурност няма да можем да продължим напред. А дали те могат  да постигнат добри резултати при нашата технология, без наша помощ? - много пъти са ни задавали този въпрос. Вероятно да, но това може да отнеме около 20 години усилия в правилната посока. Да се срещат с такива специалисти, които участват в проявата е истински шанс. Както обичаме да казваме - търсим, намираме и продължаваме да търсим. Последната лекция беше един фантастичен академичен завършек. Лекторите казаха, че средно в света фермерите оползотворяват 24% от потенциала на средата. Ние целим да направим крачки, след които да се оползотворяват 50-60, ако може и 70% в близките години, а тези, които не са готови за промяна, не прегръщат полезните идеи, те ще останат на едно незадоволително ниво в своите стопанства." - посочва още г-н Георги Мантарлиев.