
Времето е химера. А времето за обяд — двойно по-голяма, заключава Форд Префект в „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Добрият обяд, както и добрата вечеря обаче, са си нещо съвсем реално и въпросите свързани с тях обикновено не търпят отлагане. Истинските ценители на добрата кухня ядат с очите, сърцата и душите си. Затова готвачите, които се отнасят честно, с уважение и въображение към храната, имат специален статут. Днес, 10 август професионалните готвачи честват своя патрон и закрилник - Свети Лаврентий.
Пловдивчани, които са известни като ценители на добрата кухня, имат своите кулинарни гурута. Някои от тях притежават собствени ресторанти, други работят в някой от известнитезаведения в града, а трети се занимават с кулинарни консултации и обучават свои колеги.
Шеф Николай Боруков признава, че за него готвенето е страст, хоби, начин на живот и бизнес. Професионалното кулинарство заема вече 22 години от живота му. „Пътувал съм доста по света и продължавам да пътувам - гледам и се уча от големите готвачи и различните национални кухни. Човек трябва непрекъснато да са усъвършенства. Всеки ден излизат нови техники и нови продукти, непознати за нашия пазар“, подчертава шеф-готвачът, който след като напусна кухнята на „Фадо” отвори собствен гурме ресторант „Сол и пипер” , а след това и втори за любителите на скарата – „Поркис”. Боруков е член на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалните готвачи, носител е на международни кулинарни награди.
Главният готвач на веригата Верди и ресторанта Berkut Sport&Spa – шеф Мирослав Дончев е хранил доста звезди. Той приготвя менютата на артисти като Крис Норман, Легендите, балетистите от държавния балет на Санкт Петербург.
„Готвенето не е елементарен акт за да се нахраним. Храната има духовен смисъл – тя е начин на живот. Ние сме това, с което се храним“, казва Росен Чакъров.
Шеф Чакъров е работил в Германия, а след това и на Кипър, като главен готвач в някои от най- добрите ресторанти и хотели на острова - „Il Forno”, ресторант „Marzano”, „Pane e vino” и „Mike’s square café”. Прекарва три години в 5 звездния бутиков хотел „Asimina”, където три сезона очарова гостите като главен готвач на ресторант „Kimata. С годините прекарани в кухните, събира ключови познания за българската, италианската, средиземноморската и световната кухня. Трупа опит в ръководенето на екип, разработване на менюта и развиването на ресторанти. След това заедно с наученото се връща в обратно в България, където първо работи като личен готвач, а след това развива своя консултантска фирма и прави менютата на някои от големите пловдивски ресторанти. Страстта му към готвенето обаче не стихва и той може да бъде забелязан да експериментира на фермерския базар или да приготвя гурме вечеря в ресторант „Марбея”.
Шеф Чакъров е познат със своите кулинарни работилници и презентации за деца, младежи и социални готварски класове на определена тематика Професионален готвач с над 15 години опит, български и международни кулинарни награди и отличия.
Анастас Георгиев доскоро носеше шапката на главен готвач в ресторант „Филипополис” , а кулинарните шедьоври, които той твореше, предизвикваха не по- малък интерес от картините на старите майстори, чиито платна са изложени във възрожденската къща в Стария град. След 4 години в ресторанта, в който обядват и вечерят държавните глави, които посещават Пловдив, шеф готвачът вече е на прага на ново предизвикателство. Той е и сред най- активните участници в благотворителните кулинарни каузи, които се организират под тепетата.
Шеф готвачът Георги Ерменков е софиянец, но пловдивчани опитват неговите ястия в ресторант „Виктория” в мол Марково тепе. За себе си той казва, че е „готвач по прoфесия и кулинарен пътешественик по призвание”.
Специализирал е във Франция при Филип Харди в ресторант Маскаре, който притежава две звезди Мишлен. В България преминава през школата на готвача на френското посолство Карлос. Работил е в култовите столични ресторанти в “Континентал плаза”, “Бар Капитал” в Шератон,, “Монтерей”, „Темплиер“, “Рапонги“, и др.
Друг столичанин – шеф Слави Колибаров също избра Пловдив, за да прави авторска кухня. "Усетих, че е време сам да направя нещо значимо и си избрах хубав, но не толкова популярен ресторант, който да разработя, за да стане разпознаваема марка на моята авторска кухня", казва готвачът , чиято страст е храната от Стария континент и експериментите с различни вкусове. Макар, че пътува на гастро командировки в чужбина, „лабораторията” му продължава да е в ресторант „Буено”.
Слави е печелил два пъти отборната купа на националния кулинарен конкурс. Грабва и гран при в Турция. Очарова съседите с българска национална кухня, но в гурме стил.
Екипът на TrafficNews.bg честити професионалния празник на всички готвачи и им желае здраве и вдъхновение. Никога не спирайте да творите!
Още от категорията
Виж всички
Инфлуенсърката Михаела изненадващо напусна Big Brother


Поредна порция номинирани за изгонване от Big Brother
Акценти
Виж всички



Изведнъж стана ясно, че са пълни идиоти


Над 3000 деца минават месечно през Детското спешно в Пловдив



Темите на Traffic News
