
С влизането в ресторант „Марбея” гостите тутакси се залепват за големия бял кафез. Поздравите към двата говорещи папагала са се превърнали в традиция за заведението, сгушено в парка на Гребната база в Пловдив.
Бъбривите птици – Бетовен и Карлота, живеят в издържания в андалуски стил изискан ресторант от неговото създаване преди четири години. Всяка сутрин персоналът ги къпе със специални соли, полага специални грижи, и ги посипва с внимание и обич. През това време се е случило само веднъж женската червенопера Карлота да избяга, но бързо е била настигната от бдителните келнери.
Папагалите поздравяват пристигащите с „Ола!” (”Здравей” на испански). Те имитират дочути от хората фрази, звуци и смехове, на каквито те си пожелаят и когато са в настроение. Научени са да подвикват след дамите „гуапа” („красавице” на испански).
„Бетовен е по-емоционален, понякога се закача с хората - опитва се да ги кълве. Карлота е по-кротка. Преди време е било обратното”, казва Ани Костадинова, управител на „Марбея”.
Папагалите от породата ара денем са навън, а вечер понякога ги прибират, за да не притесняват гостите. Лакомите птици понякога налитат на гозбите по масите. Поведението им е напълно оправдано – „Марбея” е известна с непреодолимо вкусната си средиземноморска кухня.
Сред ястията фигурира голямо разнообразие от прясна риба, а също така калмари, октоподи и скариди. Морските специалитети се съчетават отлично с изобилието от салати, предлагано в „Марбея”. Испанският полъх в менюто задава традиционната паеля.
По законите на живота на южна Европа добрата храна е неразделен спътник на доброто вино. „Виното е едно от най-важните неща в нашето меню. Предлагаме голям избор от български, френски, испански, португалски, чилийски, новозеландски вина”, допълва Костадинова. Често в „Марбея” се организират „Винени вечери”.
На тях представители на изби и винарски региони представят различни сортове и гостите имат възможност да опитат от лозовите еликсири и да се запознаят с техните особености. Последната седмица в ресторанта бе посветена на португалското вино. За избраните от клиентите марки и сортове вина шеф готвачът Христо Аврамов винаги е насреща да предложи и сготви най-подходящото и изтънчено ястие.
Марбея примамва със своето разположение на едно от любимите на пловдивчани места – в китния парк на Гребната база, където човек намира спокойствие сред природата, заобиколен от планини от цветя през топлите сезони.
Интериорът е издържан в южен испански стил, напомнящ за крайбрежието на Андалузия. В самата сграда на „Марбея” по оригинален начин е вградено живо дърво. В заведението са обособени два стила. В „аристократичната” част са подредени по-масивни мебели с тежки лампиони. Една от атракциите в нея е старинната пишеща машина, тромбоните, тромпетите и металните гербове по стената.
Другата част е издържана в светли цветове и носи по-ваканционен дух. Не стената видят вехти географски карти и макети на морски фрегати. В петък и събота вечерта „Марбея” предлага и нежна, галеща ухото музика на живо.
През пролетта музикалните вечеринки прерастват в танцови забави. Заведението е популярно и сред чужденците, живеещи в Пловдив. На обяд тук неизменно могат да бъдат забелязани служителите на редица западни компании с офиси в европейската столица на културата.
Още от категорията
Виж всички

Инфлуенсърката Михаела изненадващо напусна Big Brother

Акценти
Виж всички



Изведнъж стана ясно, че са пълни идиоти


Над 3000 деца минават месечно през Детското спешно в Пловдив



Темите на Traffic News
