За много от нас кафето е това, което ни дава суперсилите, с които да преминем успешно през ежедневието. Приготвянето му у дома може да бъде приятна сутрешна рутина, а вкусът му да не се различава от този в бутиковите кафенета. С правилната кафемашина и няколко съвета от нас ще се превърнете в бариста у дома.

Как да изберем подходящата кафемашина

За да успеете да превърнете кафеените зърна в неустоима на вкус напитка и да запазите максимално аромата им, е важно какъв уред ще използвате. Ако ви предстои избор на такъв за дома, обърнете внимание на няколко основи характеристики:

  • Автоматизация – макар много модели кафемашини да изискват по-активното ви участие при приготвянето на кафе (например да настроите температурата или продължителността), има и такива, които са почти изцяло автоматизирани. При тях е достатъчно да зададете първоначално своите предпочитания. Ако все пак искате да се доближите до по-пълноценно бариста изживяване, помислете за по-малко автоматизиран вариант.
  • Мощност – този показател може да варира в диапазона от 150 W до 2 000 W. Колкото по-мощен уред използвате, толкова по-бързо ще приготвяте кафето си, разбира се.
  • Тип кафе – стигаме до най-съществената част – типът кафе, който да използвате с машината си. Може да изберете модел за предварително смляно кафе или такъв за кафе на зърна. При втората опция самата машина мели зърната в момента на приготвяне, което запазва по-добре аромата и вкусовите качества на кафето.
  • Програми за приготвяне – за да сте сигурни, че кафемашината у дома ще отговори на всичките ви нужди и вкусове, е добре да потърсите модел с разнообразие от програми за приготвяне.

Кафемашините се различават и по други показатели, като например брой чаши за напитка, които можете да поставите едновременно. Най-опростените модели са предвидени за една чаша, докато някои по-мощни варианти се предлагат направо с каничка за кафе и възможност за до 15 чаши.

Разлика между кафемашина и кафеавтомат

Макар и с много сходно звучене и функции, кафемашината и кафеавтоматът всъщност са два различни уреда. Кафеавтоматите имат повече автоматизирани функции и по-широка гама от използвани продукти (смляно кафе, на зърна, капсули), но кафемашините все още са по-търсеното предложение за домашна употреба. Освен това те са подходящи и за професионална употреба.

Няколко съвета при приготвянето на кафе с домашна кафемашина

Приготвянето на вкусно и ободряващо домашно кафе далеч не се ограничава с натискането на копчето на кафемашината. Всъщност две абсолютно еднакви машини могат да приготвят две напълни различни кафе напитки. Ето няколко професионални бариста трика, които да прилагате, за да си осигурите най-добрите резултати:

  1. Избирайте внимателно сортовете кафе, които ще използвате, независимо дали то е смляно, или е на зърна. Сортовете с високо качество се отличават с по-силен, наситен вкус и по-хубав аромат.
  2. Използвайте правилната температура – настройките, които използвате за приготвяне на кафето си, също не са без значение. Правилната температура влияе на начина и скоростта на приготвяне, а от това зависи вкусът, който ще получите в чашата си.
  3. Грижете се за уреда си – поддържайте добрата хигиена на кафемашината. Това включва както редовното почистване на отделните ѝ елементи, така и смяната на консумативи, като филтрите например.