Има ли опасност Пловдив да се презастрои? В кои райони се строи най-много, как Общината може да въздейства на инвеститорите и как ще се разрасне града. Отговори на тези въпроси даде кметът Иван Тотев пред Trafficnews.bg.

 „Ние не искаме да изпуснем Пловдив. Може да се каже, че  все още сме добре. Знаете, инвеститорите правят чудеса, само и само да изкарат по-голямо РЗП.  Истината, е че ние не можем да забраним строителството. Има си градски планове, а ако в тях се позволява 20-етажна сграда, то ние нищо не може да направим, за да го спрем. Но с новия Общ устройствен план ще имаме много повече механизми, с които да въздействаме на строителството. В момента няма как кметът да спре израждането на един „Оазис” на частна земя, тъй като законът го позволява”, обяснява градоначалникът.

Той каза, че задължително в новия ОУП ще се намали значително плътността и височината на застрояване, като ще бъдат определени  и новите зони за строителство, понеже не може да се каже – в Пловдив няма да се строи.

Идеята е земеделските земи в районите „Южен и „Западен” да се превърнат в нови квартали,  където да се позволи строителството на малки кооперации и къщи с височина между 10 и 12,5 метра.

„Тогава обаче ще изникне друг проблем. Колкото по-малко е строителството, толкова по-скъпи ще са жилищата. Едно е да си купиш в апартамент в Оазиса, друго е двуетажна къща. В новия ОУП ще направим така, че да има баланс”, каза Тотев.

В основния документ ще се залагат и все повече терени за озеленяване, за да се спре продажбата на общински терени. Най-много подобни зони ще се правят в „Западен”, „Южен” и „Тракия”, където мераците на инвеститорите са най-големи.

Общината прави и всичко възможно да осигури максимален брой паркоместа при изграждането на комплексите. В момента за всички нови здания се искат 100 % паркоместта. Изискванията на закона са много по-различни от желанията на гражданите, тъй като инвеститорите прилагат различни трикове.

Вижте повече във втората част от интервюто с кмета Иван Тотев: