Регионалното управление на образованието в Пазарджик започна проверка  заради разпространения в социалните мрежи клип, на който се вижда как две учителки прекарват малки ученици през жп прелез при спуснати бариери. Това е станало вчера във Велинград, а децата са от Основно училище "Неофит Рилски“. Опасното преминаване на жп прелеза при гара Велинград Юг е заснето от мъж, който е на почивка в града. На клипа се вижда още как половината деца успяват да преминат през релсите, но идващият влак на прелеза край Клептуза плаши останалите и те побягват назад, изчаквайки теснолинейката да премине.

Влакът си зададе звуковия сигнал, както си му е реда, обаче първата група деца под мотивацията на учителките мина. Композицията се приближи. Втората група деца видяха влака и спряха сами, разказа Филип Каролев, който е заснел опасната ситуация. Каролев разказа, че една от учителките притичала в този момент и спряла децата, които не са успели да пресекат. Секунди по-късно, през прелеза минава и влака. За случая директора на Основното училище "Неофит Рилски" разбрала едва тази сутрин от медиите.

Учителите, които бяха заснети на това видео са с дългогодишен опит. Нямат абсолютно никакви нарушения. След като получа от тях писмените обяснения ще се прецени каква е тежестта на тяхното провинение. Какви са били обстоятелствата за това, което се е случило и съотвено ще бъде наложена санкция съответно Кодекса на труда, заяви Юлия Трионджиева, директор на ОУ "Неофит Рилски" - Велинград. 

Пълна проверка по случая е извършена от община Велинград, такива предстоят от Регионалното управление по образованието в Пазарджик и полицията.

Още по темата вижте във видеорепортажа: