Грипната епидемия, която завладя Пловдив и областта доведе до паника родителите с малки деца, търсещи медицинска помощ в болничните заведения в града. Вирусната вълна засегна масово хората със слаба имунна система. В категорията с висок процент на заболели са и малките деца, чийто имунитет не е достатъчен, за да се пребори с грипния щам. В социалните мрежи млади майки се оплакват за това, че пловдивските лекари масово ги връщат, тъй като детските отделения са препълнени с малки пациенти.

„Момичета, знаете ли къде има място в детско отделение в града? Обикаляме като луди и ни връщат“, написа отчаяна майка на малко дете в една от групите във Фейсбук. От коментарите на родителите става ясно, че има липса на места в отделенията в педиатрията на МБАЛ „Цетрал Хоспитал“. Подобна е и ситуацията с детското отделение в Окръжна болница. Освен за малките пациенти, там недостиг на легла има и за възрастните пациенти и по този повод от вчера капацитетът за настаняване е увеличен с 9 нови легла. Там медиците отбелязват и бум на усложненията от грип, най-често преминал в пневмония.

Пловдивските майки намират затруднения за намиране на места и в детските отделения в болница „Свети Мина“, УМБАЛ“ Пълмед“ и „Медлайн“. И са в недоумение как лекарите ще връщат деца поради недостиг на места. Уви, фактите сами говорят за себе си.

Заболеваемостта в Пловдив и региона продължава да държи пикови стойности. По този повод лекарите, както и здравните власти апелират да се ограничат посещенията на обществени места с много хора, да се приемат имуностимуланти, както и да се спазва добра лична хигиена.