Невиждана хранителна измама разкри сайтът "Афера", покрай Великден. Яйца, етикетирани като произведени на 9 май 2016 г., се появиха в магазинната мрежа. Гаврата е пълна, а поляците, запитани имат ли "машина на времето", останали изумени. След проверка при тях установили, че етикета ние сме си го направили и проблемът е в България.
Извън хладилника, но на хладно, яйцата могат да престоят до десетина дни, ако са сурови, и до три дни, ако са сварени. В хладилника суровите яйца могат да бъдат съхранени до шест седмици. Как и къде точно шмекерите ще съхраняват въпросните яйца от бъдещето, не е ясно. След като имат наглостта да подменят етикета, защо ли да очакваме да се охарчват за хладилник?
Има прост тест, с който можете да познаете дали суровите яйца са пресни или са стари. Пресните яйца са много по-тежки от старите, това се дължи на наличието на въздух в старите яйца.
Пуснете яйце в чаша с една супена лъжица сол, и ако то падне на дъното, е прясно, а ако плува в средата, е средна хубост. Ако плува на повърхността, то е много старо.
Пресните яйца, вдигнати към светлината, на места са тъмни във вътрешността си. Старите яйца изобщо не прозират на светлина. Друг начин е да раздрусате яйцето – ако се усеща как в него се премества съдържанието му, то е старо.
TNS.bg