Районът около едно от най-посещаваните места от християните – Бачковския манастир, често затъва в боклуци. Освен активния туристически сезон, причина за това се оказва и недостатъчния брой контейнери. Това разказа читателка на TrafficNews.bg, която изпрати снимки с преливащи съдове за смет.

Обичайно тази гледка е през почивните дни, когато хората масово посещават светата обител. През летния сезон обаче, когато е пикът на туристи, тази картина е почти всекидневие.

Пред екипа ни кметът на Бачково Христо Калчев обясни, че в селото няма проблеми със сметосъбирането. „Всяка сряда през Бачково минават машините за сметосъбиране и всички съдове на територията на селото се почистват. Сега през отпускарския сезон, особено през почивните дни, има прекалено много хора и се натрупват много отпадъци“, сподели кметът. Той допълни, че на този етап не може да се предвиди допълнително сметосъбиране заради липсата на средства.

Пред TrafficNews.bg от Бачковския манастир обясниха, че малките съдове за смет, които са на тяхна територия, се почистват от персонала. Отпадъците се изхвърлят в големите контейнери и веднъж седмично в сряда колата на почистващата фирма ги извозва.

„Естествено е през събота и неделя да има повече туристи и съдовете бързо да се препълват. Малките кошове по пътеките в района се почистват от нашия персонал всяка сутрин във времето от 8:30 до 9:00“, посочиха от офиса на манастира.

"Със собствени средства са закупени 30 нови подвижни пластмасови съдове за смет, които да бъдат удобни за почистване. Те са поставени в търговската част, което не е наше задължение, но въпреки всичко сме се погрижили да осигурим допълнителни контейнери, за да бъде чисто в района", заявиха още от офиса на манастира.