Правосъдното министерство спря възстановяване на българско гражданство на млада жена с мотив, че тя е от арменски произход, . Матилда Нахабедян е родена в България. До 22-годишна възраст живее и учи тук, след което заминава за Холандия. Преди време тя получава холандско гражданство, което означава, че трябва да се откаже от българското си.

Към този момент тя все още не е омъжена. И не знае, че е допустимо да има двойно гражданство, ако има брак с холандец. Миналата година, след като разбира, че може да си върне българското гражданство, подава през посолството на България в Хага молба за възстановяването му, пише Дневник. В началото на юни получава отговор от правосъдното министерство у нас – процедурата за нея е спряна, защото са установили, че Матилда има арменска народност.

"Аз съм родена като български гражданин, родителите ми са български граждани, до 22-годишна възраст живях постоянно в България. Никога не съм живяла в Армения, не познавам там никой, дори не знам арменски език", споделя Матилда.

От правосъдното министерство приемат, че тя няма български произход. В отговора си до нея те цитират чл. 26, ал. т.3 от закона за българско гражданство, според който "лицата от небългарски произход трябва да имат не по-малко от три години към датата на подаване на молбата за възстановяване, разрешение за постоянно пребиваване или дългосрочно пребиваване в Република България". Затова те изискват от нея удостоверение от МВР, че е имала разрешение да пребивава в страната. Към тези документи тя трябва да представи и свидетелство за съдимост и документ от прокуратурата, че срещу нея няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За това тя има срок от два месеца.

Администрацията на дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието не е съобразило определение N14535 на Върховния административен съд от 2014 година. То е по жалба на Анжела Харчик Зарбханелян, която е гражданка на САЩ и също е поискала да й бъде възстановено българското гражданство. Позовавайки се отново на нейния етнически произход, министерството на правосъдието прекъсва процедурата по молбата й и изисква от нея да докаже, че е пребивавала в страната.

ВАС обявява за нищожна заповедта за прекратяването и приема, че не може произходът да бъде изтъкван като причини за отказ гражданството да бъде възставено. Според съда понятието "българин" в закона за българското гражданство не следва да се тълкува в неговия етнически смисъл за лицата, които са загубили българското си гражданство и кандидатстват за неговото възстановяване. Това според ВАС би било в противоречие със забраната за дискриминация в член 6 от Конституцията на България.

"Ужасно е това, което се случва на тази жена. Тази разпоредба – чл.26, ал.1 т.3 беше приета преди време, за да може да се затруднят изселниците, които имат турско гражданство, при искането си за възстановяване на българското гражданство да трябва да доказват, че са пребивавали у нас", обясни пред "Дневник" Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. Нахабедян се е обърнала към тях, след като получава отговора от правосъдното министерство.

Според Кънев чиновниците в правосъдното ведомство е трябвало да се съобразят с определението на ВАС. От БХК се ангажират със случая и ако се наложи ще заведат дело при евентуален отказ гражданството й да бъде възстановено. По думите на Кънев става дума за обща дискриминация.

"Аз се чувствам българка. Това е причината, заради която искам да възстановя гражданството си. Това е част от моята идентичност. Нямам никаква връзка с Армения. Моите прабаби и дядовци са избягали от геноцида в началото то на 20-и век. Но този етнически произход никога не е представлявал проблем в България. Сега обаче, за пръв път, се чуствам дискриминирана", казва още Нахабедян.


Тя е изпратила отговор до правосъдното министерство, като на изискването да представи удостоверение, че е пребивавала в последните три години в страната, тя прилага определението на ВАС. Предстои отговор от правосъдното министерство. "Дневник" изпрати въпроси до правосъдното министерство и ще следи случая.