"По време на специалния надзор на банката би трябвало да се направи така, че тя да може частично да оперира с кредитите и вложенията на клиентите си, в рамките на възможната за нея ликвидност." Това каза министърът на финансите Румен Порожанов в сутрешния блок на Би Ти Ви.
Той обясни, че това е дебатирано вчера с ръководството на БНБ, както и с представители на Европейската комисия. Беше разисквано и се търсят възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат 100% от парите си и да спадне напрежението поне сред тях", каза Порожанов. 
Днес вложители в КТБ ще протестират отново с искане за незабавно отваряне на банката. Протести от 18 часа ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас.
Той обяви още, че се търси възможност за частичен достъп до всички депозити – независимо дали са под или над гарантирания праг от 100 000 евро или 196 000 лева, в рамките на следващия месец. 
Само БНБ знае какво се случва в КТБ в момента, каза още Порожанов. Той добави, че правителството не решава съдбата на банката. "В момента се извършва оценка на банката, следват одити, на база на които ще се прецени дали тя е капитализирана и какви мерки трябва да се предприемат", каза Порожанов. Той изрази надежда да няма дупка от 5 милиарда лева, както се е говорело в началото, не се стигне до загуба на средства и изплащане на депозити. "Служебното правителство препоръчва КТБ да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност. Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа", подчерта финансовият министър. 


TrafficNews.bg