Леден бурен вятър и виелици ни очакват днес. По тази причина е обявен жълт код за опасно време в 11 области на Източна и Южна България заради бурен вятър и виелици, съобщиха синоптиците от БАН.

Кодът е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска.

В тези области ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания. Вятърът ще е още по-силен – до 24 м/с, по Черноморието в областите Добричка, Варненска и Бургаска.
Над страната ще преобладава облачно време.

Снеговалежите ще продължат, но вече ще бъдат слаби, уточниха от НИМХ.
След обяд от запад ще започне процес на спиране на валежите и на разкъсване на облачността. Ще духа умерен, в Източна България силен и временно бурен север-североизточен вятър. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи.

Застудяването ще продължи, а минималните температури ще бъдат между минус 10 градуса и минус 5 градуса, а максималните между минус 6 градуса и минус 1 градуса.

Над планините ще бъде предимно облачно със слаби снеговалежи. По-късно през деня над масивите от Югозападна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа силен северен вятър. Мразовито време с минимални температури по най-високите върхове минус 20 градуса - минус 18 градуса, а максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 10 градуса, на 2000 метра около минус 14 градуса.

Заради вятъра усещането ще е за още по-студено време. Има условия за измръзвания. По Черноморието ще бъде облачно и ще продължи да превалява слаб сняг. Ще духа силен и временно бурен вятър от север-североизток. Ще има снежни виелици. Максималните температури ще бъдат между минус 5 и 0 градуса. 

Пътните настилки в цялата страна са мокри, заснежени, обработени и опесъчени. Ограничена е видимостта поради мъгла: до 50 м. в района на Твърдица и Котел. Шофьорите да се движат с повишено внимание, призовават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В същото време над 100 села в района на Пловдив остават без ток.

Едно от най-критичните остава положението за района на Съединение, където се очаква да бъде обявено бедствено положение, ако токът и водата не дойдат.

Тежка е и ситуацията в Садово. Там също няма ток и вода в нито едно населено място на общината. Села без ток има в Община Родопи. Във високопланинските села снежната покривка е над 80 сантиметра.  

В редица райони има паднали дървета, скъсани въздушни електропроводи, както и регистрирани 21 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба от електроразпределителната мрежа. В области Пазарджик и Пловдив с нарушено електрозахранване остават села предимно в планинските райони, съобщават от ЕВН.

„Усложнена остава обстановката в Пловдив област – над 100 са селата без електрозахранване в областта, като 70 аварийни екипа работят по електропроводите.”, признават от дружеството.

В област Пазарджик без електрозахранване са 77 села като 29 групи работят по аварийните електропроводи. Общо 29 села в област Кърджали също към момента остават без електрозахранване като 10 екипа извършват дейности по отстраняване на авариите. 21 екипа са налични в област Стара Загора, където остават 24 села – предимно в планинските части, които имат смущения в електрозахранването.

От дружеството продължават дейностите по отстраняване на авариите във всички райони, засегнати от тежката метеорологична обстановка. На редица места аварийните екипи извършват физически обход на съоръжения и електропроводи при тежки условия. Целта е повредите да бъдат локализирани и отстранени. Общо 159 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в районите с аварии.

Екипите са оборудвани със високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти. За по-добрата координация на възстановителните дейности в EVN функционира Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти.

В районите на Карлово, Хисаря и Асеновград също има населени места без ток. 

ВИДЕО от бедствието в Смолян и падналата в река Черна постройка - ВИЖТЕ ТУК

Още новини четете ТУК

TNS.bg