Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония. Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа. Изводите са от приключилото преди дни национално проучване на БЛС "Здравни проблеми сред работещото население лекарското съсловие", направено от социологическа агенция "Тренд“.

В проучването, което е първото по рода си от десетилетия, са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери, съобщиха от БЛС.

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас. Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични заболявания, докато при работещото население това са само 2%.

Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта. Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа. 47 на сто от тях имат психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60 години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията. Оказва се, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби (17%).

За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%. Прави впечатление и продължителността на работната седмица. Групата между 40 и 60 годишните работят най-много часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

Националното проучване сред лекарите е осъществено от социологическа агенция "Тренд" и е изцяло финансирано от партньорите на БЛС – Pfizer България. Проведено е между 1000 лекари от цялата страна и 1207 работещи в други сфери