
При някои заболявания консумацията на диня трябва да бъде внимателно контролирана или е по-добре изобщо да се избягва.
Олга Саакян, общопрактикуващ лекар от най-високата категория, разказа за това кой не трябва да яде диня или кой трябва да я използва в строго дозирана доза. Според експерта динята е плод, който много рядко предизвиква алергични реакции.
По принцип употребата на висококачествена диня в разумно количество (до 0,5 кг на ден) не може да навреди на благосъстоянието и да провокира странични ефекти - но това е, ако човекът е здрав.
Въпреки това, казва лекарят, употребата на диня може да доведе до усложнения в случай на редица нарушения - в частност, тези:
- уролитиаза
- нарушение на потока на урината,
- аденом на простатата,
- следоперативни адхезивни процеси.
Хората, които имат тези проблеми, е по-добре да не хапват диня или да ядат в много малки количества.
Олга Саакян също счита за необходимо да се ограничи употребата на пъпеши при хора с високо ниво на калий в кръвта. Тези, които страдат от това нарушение, не трябва да ядат повече от едно парче пъпеш на ден.
Олга Саакян съветва да хапваме диня отделно от останалите храни. Изядената веднага в големи количества диня може да причини диария, подуване на корема, гадене или лошо храносмилане. В такава ситуация е необходимо да се използват лекарства, предписани от лекар.
Още от категорията
Виж всички
Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца

Кръвен тест може да открие над 50 вида рак
