Използването на очила за виртуална реалност би помогнало на хората с аутизъм да се справят по-добре със ситуации, където мозъкът им може да бъде твърде стимулиран, пише Puls.bg.

С помощта на изкуствен интелект в ново научно изследване е установено, че хората с аутизъм възприемат по различен начин обстановката в сравнение с останалите – те имат проблеми със задържането на вниманието и погледа си върху едно място или задача, защото са претоварени от стимули в околната среда.

Учените са създали среда симулация на университет, в която доброволците, диагностицирани с аутизъм, могат да влязат с помощта на очила за виртуална реалност. Впоследствие с помощта на изкуствен интелект е анализиран начинът, по който тези с аутизъм възприемат обстановката си. Доброволците е трябвало с помощта на инструктор да изпълнят определена задача като вървене от кампуса към автобусна спирка. Такава задача за хората с аутизъм се явява по-трудна и стресираща, защото по пътя към спирката те попадат на много хора и обекти, които постоянно привличат вниманието им, и големият брой стимули претоварва мозъка.

Твърди се, че използването на виртуална реалност може да помогне на хората с аутизъм – във виртуална безопасна среда те могат да се научат да се справят по-добре с претоварването от стимули, което обичайно би било непоносимо за тях. Симулациите могат да помогнат на тези хора да повишат самоувереността си, както и да ги подготвят за социални контакти чрез изпълнението на различни задачи.

Аутизмът е разстройство, което се характеризира с увреждане на развитието в мозъка. Аутизмът не е конкретно заболяване, а е сборен термин за голям набор от разстройства, при които мозъкът се развива по различен начин. Хората с аутизъм имат проблеми със социалните контакти, както и с ученето. Има много генетични фактори, които предразполагат едно дете да бъде диагностицирано с аутизъм, както и фактори в околната среда. Всъщност, състоянието присъства в организма от самото раждане, макар и не винаги да се установява през първите месеци и 1-2 години от живота.

Макар и хората с аутизъм да преминават през големи затруднения ежедневно, с помощта на подходящата грижа от специалисти и родители те могат да водят пълноценен живот.