Университетът в Оксфорд ще започне тестове на ваксината си срещу коронавирус, разработена съвместно с AstraZeneca, върху деца – потенциално ключова стъпка за справянето с глобалната пандемия.

Тестът ще включва 300 деца на възраст между 7 и 17 години, заявиха от университета в изявление в събота, цитирано от Bloomberg. Първите ваксинации ще се проведат още този месец, като до 240 деца трябва да получат ваксината, а останалите – препарат срещу менингит, за който се предполага, че ще произведе сходни странични ефекти.

По-мащабно проучване с хиляди деца ще се проведе на по-късен етап от Astra на територията на САЩ.

Проучването от втора фаза ще се проведе в три британски града – Лондон, Саутхемптън и Бристъл. То ще следи за безопасността и имунния отговор при децата след поставяне на ваксината.

Първо ваксината ще бъде поставена на деца на възраст от 12 до 17 години, а след това и на по-малките. Очаква се първоначалните данни от тестовете да станат ясни до лятото, коментира Андрю Полард, водещ изследовател в проучването.

По думите му ваксината ще се дава в две дози, като ще се разглеждат два различни варианта на поставяне – с месец и три месеца между отделните ваксинации.

Тестове на ваксини срещу коронавирус започнаха още в края на миналата година, след като безопасността и ефикасността на основните препарати бяха доказани при възрастни. Pfizer, чийто медикамент е одобрен за лица над 16 г., завърши записване за тестове във възрастовата група 12-15 г. миналия месец, в което участваха над 2000 деца. Moderna също провежда тестове на своя медикамент върху тийнейджъри, а от Johnson & Johnson се очаква да започнат проучвания с деца скоро.

Макар че повечето деца показват само ограничени симптоми от Covid-19 и рядко се разболяват по-тежко, малко се знае за това до каква степен са преносители на вируса. Ваксинирането на деца и младежи може да се окаже ключово за спирането на разпространението на вируса и за запазването на училищата и детските градини отворени.