Съвсем официално - Световната здравна организация причисли пристрастяването към видео игрите към психичните заболявания.

Естествено, не става въпрос за напълно здравословния начин, по който хиляди, дори милиони хора по света се развличат пред компютъра. Играенето на видео игри е напълно безопасно за здравето ни до момента, в който не започне да влияе пряко върху начина ни на живот.

Според Световната здравна организация разстройството се изразява в относително постоянен модел на поведение, свързан с видео игрите. Хората просто губят контрол над начина, по който се държат, и започват да поставят компютърните игри над всичко останало в живота си, независимо от негативните последици, до които това може да доведе. Страдащите от психичното заболяване могат да доведат до разрив в отношенията им с околните, да повлияе значително на социалния им живот и дори работните им задължения.

За да бъде диагностициран обаче, човекът трябва да е имал симптоми на болестта в продължение на една година, обясняват от Световната здравна организация.

Самата тема за пристрастяването към видео игрите е доста спорна в научните среди. Американската психиатрична асоциация например не включи адикцията към последния си труд върху психичните проблеми, публикуван през 2013 г., защото по това време все още липсват достатъчно доказателства, които да подкрепят тезата и да дадат точен отговор на въпроса - това ново заболяване ли е или не.

Естествено, в целия спор е замесена и самата гейминг индустрия, която отрича всякакви твърдения, че бизнесът влияе върху здравето на хората. На 25 май компаниите в сферата излязоха с публично изявление, в което настояват Световната здравна организация да отмени решението си. По думите им новата диагноза не стъпва върху достатъчно добри доказателства.

От другата страна на бойното поле обаче стоят учените, които напълно подкрепят позицията на СЗО, обясняват от Live Science. По думите на светла в сферата включването на адикцията към видео игрите в списъка със психични заболявания не само е достатъчно закъсняло, но и много необходимо.

“В противен случай онези, които наистина страдат от заболяването, могат да имат сериозни проблеми, що се касае до здравната им застраховка, покриваща лечението им”, коментира д-р Джон Джиао в Twitter.