Ново изследване на учени от Харвард установи кои храни увеличават риска от рак на гърдата с 9%. Експертите са анализирали данните на повече от 1,2 млн. жени.

Учените са установили, че тези, които редовно консумират преработено месо като шунка, колбаси, бекон, са с 9% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата.

"Проучването установява значителни асоциации между яденето на обработено месо и риска от рак на гърдата. Намаляването на консумацията на обработеното месо изглежда полезно за предотвратяването на рак на гърдата", заявява ръководителката на изследването д-р Мариам Фарвид от Харвардския университет, цитиран от Блиц.

Въпреки това, експертите заявяват, че констатациите от проучването трябва да се разглеждат с повишено внимание, тъй като то оставя "много въпроси без отговор" и не доказва, че по-голямата консумация на преработени меса води директно до рак на гърдата, коментира проф. Кевин Макконуей от "Open University", Великобритания.