
Ново изследване на учени от Харвард установи кои храни увеличават риска от рак на гърдата с 9%. Експертите са анализирали данните на повече от 1,2 млн. жени.
Учените са установили, че тези, които редовно консумират преработено месо като шунка, колбаси, бекон, са с 9% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата.
"Проучването установява значителни асоциации между яденето на обработено месо и риска от рак на гърдата. Намаляването на консумацията на обработеното месо изглежда полезно за предотвратяването на рак на гърдата", заявява ръководителката на изследването д-р Мариам Фарвид от Харвардския университет, цитиран от Блиц.
Въпреки това, експертите заявяват, че констатациите от проучването трябва да се разглеждат с повишено внимание, тъй като то оставя "много въпроси без отговор" и не доказва, че по-голямата консумация на преработени меса води директно до рак на гърдата, коментира проф. Кевин Макконуей от "Open University", Великобритания.
Още от категорията

Близо 412 българи умират годишно от хепатит С, докато терапията закъснява с месеци

Ограничават медикаментите, продавани чрез автомати
