Сезонният косопад е характерен за двата преходни сезона – пролет и есен. Промените в температурите влияят върху организма ни и появата на косопад е нормална реакция. Загубата на 100-120 косъма дневно не е проблем, но при появата на това състояние губим доста повече. Високите температури повишават броя на космените фоликули във фазата на покой. Прекомерното излагане на слънчева светлина също може да допринесе за засилване на косопада през пролетта. Вредните UV лъчи влияят неблагоприятно на скалпа. Те прониквайки дълбоко и увреждат ДНК на клетките.

„Сезонният косопад е по-очевиден при жените, отколкото при мъжете. Може да се стигне и до загубата на до 1000 косъма на ден. Ако състоянието отмине за период между 3 до 5 седмици, значи всичко е наред, но ако продължи повече трябва да се потърси лекарска помощ”, заяви дерматологът д-р Ячкова.

Тя обясни, че точна рецепта за справянето с този проблем няма, но има някои съвети, които биха ни помогнали да овладеем това неприятно състояние.

„Приемът на витамини помага при сезонния косопад, но той трябва да бъде контролиран от лекар. Не трябва да се използват агресивни шампоани, хубаво е да са без парабени. Масажът на скалпа с етерични масла, най-вече от коприва, също помага. Косата трябва да се хидратира добре. Не трябва да се правят стегнати прически. Трябва да се прави разлика между различните видове косопад. Най-разпространени са андрогенната алопеция, телогенният ефлувиум, следродилният косопад и травматичната алопеция. Телогенен ефлувиум, така нареченият сезонен косопад, не води до плешивост и е напълно обратим. Засяга еднакво мъжете и жените. Жените със сезонен косопад се страхуват, че ще загубят напълно косата си, в но в действителност, тя само оредява, при това временно. Трябва да се отбележи, че в телогенната фаза, за която е характерно опадане на космите, растящата коса избутва старата. След това стартира анагенна фаза с нов растеж. Така че няма поводи за притеснение”, допълни тя.