Сложна операция извършиха специалисти от Отделението по ортопедия и травматология на „УМБАЛ-Пловдив“. Те са сменили коленната става на 49-годишната Милена Тодорова, която от дете страда от полиревматоиден артрит и друго автоимунно заболяване.  Особеното в този случай е видът протеза, която се поставя за първи път в пловдивска болница. Сложната хирургична интервенция е извършена от началника на отделението д-р Емил Миланов, ортопеда д-р Никола Измирлиев,операционната сестра Виолета Даскалова. Цялостното лечение на пациентката се извършва съвместно с проф. д-р Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги“, който е и Републикански консултант по ортопедия и травматология.

 „Милена е диспансерна на Отделението по ревматология, но въпреки провежданото лечение, към момента е с тенденция към влошаване. Заболяването засяга всички стави на човешкото тяло, като в най-голяма степен са засегнати големите стави – тазобедрени, коленни, раменни, гръбнак”, обясни пред журналисти д-р Манолов. Той посочи, че при жената на практика са били унищожени страничните връзки на коляното и от две години е с трайна луксация. Тоест, ревматоидният артрит до такава степен е унищожил коляното, че то се е изкълчило. Единствено такъв тип протеза, наречена хинч (панта), дава възможност коленната става да заеме нормалното си положение.

„Тази протеза е нещо подобно на карданна връзка в автомобилите, която прави връзка между бедрената част и подбедрицата. Не дава възможност за изкълчване, същевременно позволява до 15 градуса вътрешна и външна ротация на подбедрицата”, обясни д-р Манолов.  На рентгеновите снимки ясно се вижда огромната разлика преди и след операцията. 

Цената на протезата е 7700 лева, от които Здравната каса поема 2700 лева. Останалите 5000 лева са били заплатени от Милена.

Тя се чувства много добре. До момента е претърпяла операция на тазобедрената става на десния крак, която е била извършена от проф. д-р Владимир Ставрев. Поетапно ще бъдат сменени и другите стави, като целта е жената да може да се движи и обслужва самостоятелно.  

„Всяка подобна операция е обемна, свързана е с кръвозагуба, изисква сериозна подготовка”,  каза проф. д-р Владимир Ставрев. Той похвали специалистите и апаратурата в Отделението по ортопедия и травматология на „УМБАЛ-Пловдив“, което носи името на неговия баща - покойния проф. д-р Павел Ставрев. „Тук има условия и занапред да се извършват операции с голям обем и сложност”, посочи ортопедът.

Майката на Милена – Кера Тодорова, пък благодари на лекарите. „Много съм доволна. Всички тук са изключително отзивчиви, топли. Трябва да се справим. Майките са затова – за да са силни. Вярвам, че детето ми ще проходи”, сподели развълнувана майката.