Повишаването на имунитета е фраза, която често чуваме със смяната на сезоните, но по никакъв начин не трябва да я пренебрегваме.

Наличието на силен имунитет е от съществено значение за всеки сезон и съвременният начин на живот често води до неговото нарушаване. Нормалният имунитет предпазва организма от различни заболявания и инфекции. Поради всичко това е важно да обърнете внимание на имунната система, за да забележите промените навреме.

Как да разпознаем отслабения имунитет?

Следователно спадът на имунитета е неспособността на организма да се защити срещу определена инфекция и токсините, които го атакуват. Когато тялото е отслабено, то вече няма способността да се бори с антителата си към външни патогени, като вируси, бактерии и гъбички. Това води до по-изразена реакция на организма към инфекцията и до по-трудно или невъзможно преодоляване на болестта, което може да има катастрофален изход. Първото нещо, което ще забележите при отслабения имунитет са честите и продължителни настинки и инфекции. В допълнение, други признаци на намален имунитет са постоянно изтощение и умора, кожни промени като херпес и екзема, бавно зарастване на рани, подути лимфни възли, усещане за студ.

Как да подсилим имунитета?

Здравословната диета е ключът към добрата имунна система. Експертите казват, че през зимата е най-добре да се придържате към средиземноморската диета, която включва много плодове и зеленчуци, лук, чесън, риба с високо съдържание на мазнини и пълнозърнести храни. Витамините С и D са много важни за нормалното функциониране на организма и се препоръчва да се приемат като добавки. Но хората често забравят, че освен здравословна диета, за силен имунитет е необходимо да се обърне внимание и на други жизнени навици. Предимно върху съня и физическата активност. Доказано е, че нормалното функциониране на тялото изисква седем до девет часа сън всяка вечер. Научно доказано е също така, че стресът намалява съпротивлението на организма и един от най-добрите начини да се справите със стреса определено са физическите упражнения, т.е. физическата активност.