В продължение на една година 78-годишната Марийка Недкова от Велико Търново обикаля най-известните ортопеди в България, за да спрат болките й от постоянно нарастващия тумор в дясната ръка. Никой обаче не се наема да я оперира. Причината - костното образувание,  достигнало вече размери 15 на 11 сантиметра, е разположено в опасна близост до лъчевия нерв. И при грешка в операционната, ръката ще увисне и ще остане неподвижна.

Спасението Марийка намира в Клиниката по ортопедия и травматология на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Операцията е извършена от д-р Румен Минчев и д-р Петко Ганев под ръководството на началника на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев и консултанта проф. Любен Стоков. Напълно успешна е и след проведената рехабилитация Марийка вече може да я движи както преди появата на тумора.

„Преди 9-10 години имах малко мастно образувание. Не ме болеше и не му обръщах внимание. Но миналата година го ударих и то стана голям оток. Отидох в болницата в Търново и там ми казаха, че става въпрос за тумор”, разказа пред журналисти пациентката.

Оттам я изпращат в лечебно заведение в Горна Баня, където й правят биопсия. Тя показва, че туморът е доброкачествен. Жената се връща у дома, но болките продължават, а подутината на ръката й нараства. Една година обикаля по лекари, но безуспешно. Един от специалистите дори предлага ампутация на ръката. И така, докато се запознава с проф. д-р Владимир Ставрев.

„Изключително благодарна съм на целия екип на Клиниката по ортопедия и травматология на пловдивската болница. Тези хора бяха единствените в България, които ми обърнаха внимание и се съгласиха да направят тази тежка операция. В момента се чувствам добре, не ме боли. Тези хора ми спасиха живота. Всички българи, които имат моя проблем, нека се обръщат към тях”, разказа през сълзи Марийка.

Проф. Ставрев пък призна, че за първи път се сблъсква с толкова голяма туморна формация на раменната кост. Затова се консултира с проф. Стоков, който е бивш началник на Клиниката по костни тумори на Националния институт по ортопедия и травматология, и решават да извършат операцията. За д-р Минчев и д-р Ганев туморът също бил предизвикателство.

„Няма правило къде ще се появи туморът, колко голям ще стане той, в какви структури ще бъде в контакт. Поради което и никой не може да напише алгоритъм за отстраняването му. Туморът беше в близост до важен нерв и евентуална увреда щеше до доведе до обездвижване и жената нямаше да може да се обслужва. За наша радост, това беше избегнато. И е много приятно да виждаме как бързо се възстановява, въпреки голямата по обем операция”, посочи д-р Ганев.

В момента медиците изчакват хистологичния резултат, за да се представи на Онкокомитет и да се прецени последващото лечение на жената.