Лечебните билки и растения все по-често стават част от ежедневието на много хора. Такава е и билката мащерка. От много време е известно, че ароматния продукт е много полезен и се използва като лек за много заболявания. Приложение намира в козметиката и разбира се, в готвенето, за да придаде на ястието своя изключителен аромат.

Билката съдържа изобилие от танини, урзолова киселина и олеинова киселина, както и смоли и мазнини. Тя е един от водещите антисептици и дезинфектанти, а съдържанието на витамини, особено B и C я правят мощен имуностимулант.

Мащерката е изключителен помощник в борбата с настинките. Етеричните масла, които съдържа помагат при кашлица и бронхит, както и за облекчаване симптомите на астма.

Както при възрастните, така и при децата  страдащи от бронхит, препоръчителната дневна доза отвара от мащерка ( 1 с. л.нарязани билки, запарени с чаша вряща вода) е по 1 ч.л. няколко пъти на ден, след хранене.

Чаят от мащерка облекчава симптомите на грип, помага при главоболие, запушен нос, мигрена и подобрява цялостното здравословно състояние на пациента. Препоръчва се и на хора, страдащи от безсъние.

Ако сте си позволили тежка и мазна храна на обяд, което води до нарушения на храносмилателната система, изпийте чаша чай от мащерка – резултатът ще бъде забелязан веднага. Използвайте като външно приложение тинктура от мащерка при артрит и за лечение на ревматизъм, както и под формата на компреси за различни кожни заболявания.

В допълнение към полезните свойства на мащерката е необходимо да се споменат и противопоказанията. Както при всички други билки, ако прекаляваме с употребата им, те могат да бъдат вредни. Използването на мащерка не се препоръчва по време на бременност. Кърмещите майки не трябва да я приемат, поради повишеното съдържание на етерични масла, което може да повлияе неблагоприятно върху млякото и здравето на детето. Ако имате проблеми със стомаха, черния дроб, бъбреците или страдате от намалена функция на щитовидната жлеза, препоръчваме ви да избягвате мащерката.