Регионалната здравна инспекция в Пловдив и асоциация „Жени без остеопороза” организират информационна кампания под надслов „Познавате ли признаците на остеопорозата?”. Утре (8 октомври) от 10 ч. в сградата на ул. Перушица №1 ще се проведат презентации за профилактика на заболяването при мъже и жени и тестове за определяне на личния риск. Ще бъде представено и първото ръководство на Международна фондация по остеопороза за профилактика.

„Безшумната епидемия“ засягаща всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50-годишна възраст по света. У нас близо 400 000 жени са с остеопороза. Според Световната здравна организация остеопорозата е третото социално-значимо заболяване в света - след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Това е обменно заболяване на костта, което води до намаляване на костната маса. В резултат костите стават крехки и чупливи. Заболяването най-често засяга жените в менопауза, поради настъпващите хормонални промени в организма. Мъжете също страдат от остеопороза, но в много по-малка степен.  

Рисковите фактори за развитие на остеопорозата са полът, възрастта над 50 години, както и фамилната обремененост, обездвижването, продължителното приемане на кортикостероиди или щитовидни хормони.

Болестта може да протича незабелязано и без никакви симптоми в продължение на години. Характерни за хората с остеопороза са фрактури на гръбначните прешлени. Намаляването на костната маса на прешлените може да доведе до смачкването им, спонтанно или след леко нараняване. Хроничната болка в гърба може да е симптом на тези фрактури. Обикновено болката започва внезапно, остава в определена област на гърба и се влошава, когато човек стои или ходи. Засегнатата част от гръбначния стълб често е чувствителна при натискане. Най-често болката и чувствителността намаляват постепенно след няколко седмици или месеци. Ако няколко прешлена са се деформирали в резултат на компресионни фрактури, гръбначният стълб се изкривява и деформира, което води до мускулна скованост и болезненост. Това е свързано с намаляване на ръста.   

Една от най-сериозните фрактури е тази на бедрената кост. Тя е основна причина за инвалидност и загуба на независимост при по-възрастните хора. Изисква скъпо лечение и продължителни грижи. Тези фрактури крият и риск от животозастрашаващи усложнения – пневмонии, емболия и др. Фрактурата на китката е също често срещана, особено при хора с постменопаузална остеопороза.

За хора, които вече са засегнати от остеопороза, бързата диагностика на загуба и оценката на риска от фрактури на костите са от съществено значение, тъй като са на разположение терапии, които могат да забавят по-нататъшна загуба на кост или увеличаване на костната плътност. Някои от най-важните похвати за превенция на остеопорозата включват правилен хранителен режим, физически упражнения и въздържание от тютюнопушене.