Повечето починали и тежкоболни от коронавируса в Китай са страдали от високо кръвно налягане, са установили китайски учени. На практика всеки втори хоспитализиран е бил хипертоник, показва анализ на статистиката за факторите на риска, свързани с инфекцията.

38% от починалите са страдали от високо кръвно. Обяснението е, че хипертонията е изключително разпространена сред възрастните хора, които са и най-честата жертва на заболяването. След кръвното по повишен риск се нареждат захарният диабет и исхемичната болест на сърцето.

Допълнителна тревога сред медиците предизвиква фактът, че популярни лекарства за регулиране на кръвното налягане (АCE инхибитори) може да влошат прогнозата при коронавирус, пише в. “Известия”. Хипотезата е свързана с това, че патогенът се закрепва здраво за клетките чрез същия фермент, който се увеличава като количество на повърхността им при лечение с медикаменти срещу хипертония.

За момента обаче тази теория няма клинично потвърждение, поради което европейското общество на кардиолозите дори е излязло със становище приемът на тези лекарства да не се спира. Това може да доведе до допълнителен бум на острите сърдечносъдови заболявания, предупреждават специалистите.

В същото време руски лекари посочват, че страхът и паниката, предизвикани от новата пандемия, може да задълбочат вече съществуващи сърдечносъдови страдания. Опасността от скок на инфарктите и инсултите заради увеличения стрес не бива да се подценява, смятат медиците.

Във вторник бе съобщено, че американската Агенция за храните и лекарствата е разрешила използването на плазма от преболедували КОВИД-19 за лечение на пациенти в тежко състояние. Методът бе приложен и в Китай.

Плазмата съдържа антитела, които може да помогнат за овладяване на инфекцията. Лечението с плазма трябва да започне от Ню Йорк, който е сред най-засегнатите в САЩ.