Едно на пет деца изпитва психично разстройство всяка година. Един на всеки пет смъртни случая при 15 до 19-годишните в ЕС е причинен от умишлено самонараняване. Всяко второ дете в България е било жертва на психическо насилие. Българските тийнейджъри са първи сред своите връстници в Европа по пушене на цигари и канабис, консумация на алкохол и ранно начало на сексуалния живот. Тези тревожни данни бяха оповестени при старта на кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите. 

Те се потвърждават и от последните анализи на Националния център по обществено здраве и анализи, които показват, че средно по четирима непълнолетни у нас всеки ден се приемат в болница заради натравяне с алкохол или наркотици.

За периода от юли до септември през лечебните заведения са преминали 2 671 души с остри интоксикации. При 364 от тях става въпрос за деца, като половината от тях са под 15 години. Запазва се и тенденцията непълнолетни и малолетни да комбинират дрога с твърд алкохол. Тези „коктейли" са изпратили в токсикологиите 48 тийнейджъри.

Все по-често след запой или употреба на наркотици в болница се озовават не само момчета, но и момичета. За трите летни месеца 156 непълнолетни госпожици са приети в клиниките. 23 от тях са приемали наркотици, 107 са злоупотребили с алкохол, а 26 са смесили наркотици с алкохол.

Данните обаче показват, че случаите на пияни и дрогирани младежи все пак намаляват в периода на пандемията от COVID-19. Спрямо същото тримесечие на 2019 г. те са с 8.8% по-малко.