Около 225 пловдивчани са подали заявления за личен асистент от началото на процедурата за кандидатстване. Около 130 от тях вече се възползват от социалната услуга. Това съобщи пред Trafficnews.bg Веселина Бонева, която е начело на Дирекция "Социално подпомагане" към Община Пловдив. Според данните до този момент градът на тепетата е на първо място в страната по брой на подадените заявления. 

Припомняме, че от услугата могат да се възползват хора с над 90% инвалидност и децата с над 50% увреждания с право на помощ. В град Пловдив броят на хората, които имат право на помощ от личен асистент, е 2 000 души. За целта те трябва да подадат документи в Дирекция "Социално подпомагане" на булевард "Руски". 

"След това специалист посещава дома им и провежда анкета. На базата на отговорите се издава направление. В него пише за колко часа на месец човекът има право на личен асистент", обясни процедурата заместник-кметът Георги Титюков. За да се пристъпи към назначаването на такъв, е необходимо потребителят да подаде заявление в Общината. Според заместник-кмета мнозина все още се колебаят дали да кандидантстват за услугата. Причината е, че при назначаването на асистент, те ще трябва да се откажат от интеграционната си добавка в размер на около 90 лева на месец.

"Няма как да разберат кой вариант е по-изгоден за тях, ако не си вземат направление. Затова моят съвет е да подадат документи, за да разберат колко часа ще им бъдат определени", заяви той. 

Всички 130 граждани, които са подали документи до 27-и август, са се сдобили с асистент в началото на месец септември. До момента броят на издадените направления е 500. 

"Почти всички потребители са пълнолетни. Броят на децата е изключително малък", коментира Веселина Бонева. Пред наш репортер тя обяви и че този месец стартира нова услуга - Дневен център за пълнолетни лица с увреждания с множествени тежки увреждания. В него всеки потребител ще може да получи заместваща грижа до 14 дни в годината, в случай, че личният му асистент отсъства.  

"Вече има назначени специалисти - рехабилитатори, трудотерапевти, социални работници и други. Те ще могат да посещават лицата с увреждания и по домовете, а услугата ще бъде напълно безплатна в рамките на проекта", оповести Бонева.