Пилешкото месо е питателно и е чудесен източник на протеини. Когато е част от балансирано хранене, то може да помогне за изграждане на мускули и поддържане на здравословно теглото.

Пилешкото съдържа пълноценен протеин – тоест белтък, който осигурява всичките 9 основни аминокиселини, които тялото не може да си набави само. Аминокиселините помагат за изграждането на тъкани, мускули и почти всичко важно в тялото ни. Протеинът пък участва в много важни процеси – от съсирване на кръвта и поддържане на зрението до имунна защита, хормонален баланс и растеж.

Макар и други видове месо също да съдържат пълноценни протеини, пилешкото често се смята за по-здравословен избор в сравнение с червеното или преработеното месо. Някои изследвания дори свързват червеното месо с по-висок риск от сърдечни заболявания, рак и дори деменция, докато бялото месо като пилешкото се счита за по-безопасно.

Протеините в пилешкото не просто засищат, но и помагат на тялото да изгражда и възстановява мускулите. Комбинацията между добро количество протеин и силови тренировки може значително да ни помогне да увеличим мускулната си маса и силата. А по време на диети с калориен дефицит, по-високият прием на протеин помага да се запази мускулатурата, дори когато сваляме килограми.

Едно от големите предимства на пилешкото, особено гърдите без кожа, е че то е нискокалорично. Изследвания показват, че когато се комбинира със зеленчуци и движение, пилешкото може да помогне за контрола на теглото и риска от затлъстяване. Това отново се дължи на високото му количество протеини.

Освен с протеин, пилешкото месо е богато и на холин и витамин В12, които са важни за добрата функция на мозъка. Холинът играе ключова роля в мозъка, особено по време на бременност. Смята се, че между 90 и 95% от бременните жени не приемат достатъчно холин, а ниските нива могат да се свържат с вродени дефекти на невралната тръба – структурата, от която се развиват мозъкът и гръбначният стълб.

По-високият прием пък се асоциира с по-добри когнитивни функции при децата.

Пилешкото месо може да ни помогне и да изглеждаме по-красиви. Тайната се крие в естествения колаген, който се съдържа в кожата, костите и хрущялите на пилето.
Колагенът е основен структурен белтък в кожата, костите и съединителната тъкан. С напредването на възрастта производството му намалява и води до болки в ставите, мускулна слабост и поява на бръчки.

Изследвания сочат, че пилешкият колаген може да облекчи болките и сковаността в ставите, а при животински модели се наблюдава и ефект върху забавяне на стареенето на кожата.

Тъмното месо (бутчетата) съдържат повече мазнини и калории от бялото (гърдите), но повечето мазнини са ненаситени и полезни за сърцето, ако се консумират умерено, пише puls.bg. Кожата съдържа повече наситени мазнини, които могат да повлияят негативно на холестерола, затова специалистите съветват да се ограничава.

Хора с бъбречни заболявания трябва да внимават с приема на пилешко заради високото съдържание на протеин. Суровото пиле може да съдържа опасни бактерии, затова винаги трябва да се готви добре, а макар и рядко, пилешкото може да предизвика алергии.

Здравословни начини за приготвяне на пилешкото включват печене, гриловане и готвене със зехтин, както и избягване на пържене и преработени меса с високо съдържание на сол и добавки. Пилешкото също може да се използва за приготвяне на супа или бульон, като експертите съветват да се слага минимално количество мазнина, особено ако се готвят бутчета с кожа.

Пилешкото месо може да бъде здравословен и пълноценен елемент от диетата, стига да се приготвя правилно и да се консумира умерено. Въпреки това, както при всяка храна, от значение са качеството, начинът на приготвяне и индивидуалния вкус и нужди на човека.