Да се удължават отново протоколите за скъпоструващите лекарства на хронично болните настоява Националната пациентска организация в становище до здравните власти. Според тях това е необходимо на фона на покачващите се нови случаи на COVID-19.

Няколко пъти от началото на пандемията НЗОК удължи служебно протоколите на хронично болните, така че те да не се излагат на опасност, като ходят в болниците да ги заверяват.

"Категорично трябва да спре практиката пациенти с хронични заболявания да посещават болници, лични лекари и други, само за да вземат протоколи за получаване на лекарства и когато не е необходим преглед и медицинска консултация. Предлагаме срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл в периода на спирането на плановия прием, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на извънредната ситуация и два месеца след нейната отмяна при условия и по ред, определени от Националната здравноосигурителна каса. Това не променя настояването на Национална пациентска организация за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на здравеопазването, както и за възможността пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, свързана със здравословното им състояние", се казва в позицията на организацията.

От Българския лекарски съюз обаче не подкрепят предложението. Зам.-председателят д-р Николай Брънзалов заяви пред Zdrave.net, че тези хора трябва да бъдат наблюдавани, колкото и да се разраства пандемията. „По-малко ли е струпването в аптеките, отколкото пред нашите кабинети? И как се изписват лекарства на един диабетик например, без да му знаем състоянието? Лечението е последният етап от целия терапевтичен процес“, отсече д-р Брънзалов.

По думите му пациентите трябва да посещават лекаря си, за да бъдат изписвани лекарствата им.

„След време ще стане страшно точно във връзка с пропуснатите прегледи. В моята практика имам случаи на хора, които се влошават, защото не са наблюдавани. Разбирам, че целта е да се избегнат струпванията пред кабинетите, но тогава пациентите трябва да си получават лекарствата у дома, за да няма струпвания и в аптеките. Такава е ситуацията, но светът не е само COVID. Категорично поддържаме позицията си да не се удължават сроковете на протоколите служебно“, допълни още д-р Брънзалов.