
Министерството на здравеопазването напомня, че през летните месеци зачестяват случаите на хранителни интоксикации. Само през изминалата седмица са регистрирани подобни случаи – в Трявна и в София, при които са заболели 15 души, съобщават от министерството в публикация на сайта.
Най-честите симптоми на хранителна интоксикация са стомашни болки, повръщане и диария. Оплакванията могат да се появят много бързо след консумация на храната, но понякога може да е след дни. В повечето случаи симптомите се появяват 24-72 часа след консумацията на храната. Причината е благоприятната среда за развитие на микроорганизми при високи температури и неправилно съхранение на хранителни продукти.
От здравното министерство дават препоръки, за да предотвратим риска от стомашни неразположения. Причинителите на хранителни интоксикации се пренасят по ръцете, кърпите за избърсване и приборите, особено дъските за рязане. Най-малкият контакт може да ги пренесе в храната и да причини хранителни заболявания, отбелязват от ведомството и апелират за поддържане на чистота.
Още от категорията

Търсят десетки млади лекари в Пловдив и областта

Липсата на секс: Как влияе на здравето и настроението

Акценти


Търсят десетки млади лекари в Пловдив и областта


Зеленски започна среща със специалния пратеник на Тръмп

Трагедия в Първомай! Съпруга на полицай е убита в дома си



Провеждат мащабно почистване в „Столипиново"
