
Някои пациенти с COVID-19 изпитват стомашно-чревни симптоми, особено диария, като първи признак на заболяването, според ново проучване. Сред тази подгрупа пациенти, които прекарват вируса по-леко, респираторните симптоми се проявяват едва по-късно, а някои изобщо не развиват респираторни симптоми, съобщава livescience.
Резултатите са важни, тъй като тези без класически симптоми на COVID-19 - като кашлица, задух и треска - могат да останат недиагностицирани и потенциално да разпространят заболяването върху други хора, казват изследователите. Все пак те отбелязват, че храносмилателните проблеми са често срещани и не означават непременно, че човек има COVID-19. Но лекарите трябва да признаят, че внезапните храносмилателни симптоми при хора с възможен контакт на COVID-19 "трябва да вземат някакви мерки".„Непознаването на тези пациенти рано и често може да доведе до неволно разпространение на болестта.“
Изследването не е първото, което съобщава за храносмилателни симптоми като признак на COVID-19. Например, проучване, публикувано на 18 март в същото списание, установи, че сред около 200 пациенти с COVID-19 в три болници в Ухан, Китай, около 50% съобщават за поне един храносмилателен симптом, а 18% съобщават за диария, повръщане или коремна болка.
Въпреки това, това проучване и други са насочени към пациенти с тежко заболяване, а не върху тези с леко заболяване. В него изследователите анализираха информация от 206 пациенти с COVID-19 в болница Union, Медицински колеж Tongji в Ухан. За да бъдат включени в изследването, пациентите трябваlo да имат леки симптоми, без затруднено дишане или ниски нива на кислород в кръвта.
Като цяло 48 пациенти (23%) са били приети само с храносмилателни симптоми, 89 (43%) само с респираторни симптоми и 69 (33%) с респираторни и храносмилателни симптоми. Сред всички пациенти с храносмилателни симптоми (117 пациенти), около 67 (58%) са имали диария, а от тях 13 (20%) са имали диария като първи симптом на своето заболяване. Диарията на пациентите продължила от един до 14 дни, като средната продължителност е пет дни, се казва в доклада. Около една трета от пациентите с храносмилателни симптоми никога не са изпитвали треска.
Пациентите с храносмилателни симптоми са склонни да търсят здравна помощ по-късно от тези с респираторни симптоми, средно 16 дни от началото на симптомите им, в сравнение с 11 дни за тези с респираторни симптоми, установи проучването. На пациентите, които имат храносмилателни симптоми им отнема повече време, за да изчистят вируса от тялото си, отнемайки им средно около 41 дни, в сравнение с 33 дни за тези с респираторни симптоми.
И накрая, тези с храносмилателни симптоми са много по-склонни да открият новия коронавирус SARS-CoV-2 в изпражненията си, като около 73% имат положителни проби от изпражнения, в сравнение с 14% от тези с респираторни симптоми. Тази констатация предполага, но не категорично потвърждава, че този вирус заразява стомашно-чревния тракт. Като цяло „тези данни подчертават, че пациентите с новопоявили се диарии след възможен контакт с COVID-19 трябва да се подозират за заболяването, дори при липса на кашлица, задух, възпалено гърло или дори висока температура“, завършват авторите.
Акценти





Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов катастрофира



Кола блъсна Коко Тайсъна, в тежко състояние е
