Нисковъглехидратното и високомазнинно хранене стана хит през изминалата година. Много хора, които искаха да свалят излишните килограми или имат някакво заболяване, заради което се налага да избягват някои храни, преминаха на него. Пандемията обаче обърка плановете на някои, които го комбинираха заедно с някакъв вид спорт и постигаха добри резултати.

Независимо дали сте започнали да се храните с по-малко въглехидрати месеци преди коронавируса или сте в самото начало, важното е да не се отказвате, съветват специалистите по хранене и диетика. Въпросът е да продължите онова, което сте стартирали с много пот на челото и се храните здравословно, за да имате силен имунитет и да се предпазите от вируси.

След като обявиха извънредното положение, в социалните мрежи видяхме забавни коментари от сорта, че месото, чиата или сиропа от агаве, не са изкупени. Въобще, всички се втурнаха да купуват високовъглехидратни и недотам полезни храни, които да готвят и така да не излизат често на вън. Все пак, ако и вие сте сред тях, трябва да сте наясно, че ако се запасите с макарони, брашно и консерви с варива, след един месец няма да има и помен от хубавата ви фигура. Затова, може да имате 1 пакет макарони и леща, които да хапнете през седмицата, но по-добре е да се придържате към режима си, пише Tialoto.bg.

Ако си правите списък, който съдържа правилните храни, пълни с полезни вещества, хем ще сте здрави, хем ще продължите нисковъглехидратното хранене.

Пазарувайте онлайн, ако имате възможност

За да защитите себе си и своите близки, по-добре поръчвайте храната си по интернет. Все пак, до момента сте ползвали услугите на много биомагазини, за да си купите бадемово или кокосово брашно, за да си набавите хуск за печива или някоя друга полезна за вас храна, която е нисковъглехидратна. Когато пазарувате онлайн, рискът да хванете коронавирус е по-малък, освен това, ще предотвратите взимането на стоки, които не са от най-необходимите и здравословни за вас и вашето семейство. Освен това, при този режим се яде много месо, заради което е по-добре да се обърнете към доверени ферми, които да ви доставят качествен продукт.

Запасете се с нисковъглехидратни продукти

Ето от кои продукти имате нужда, за да продължите да се храните нисковъглехидратно: Яйцата трябва да са на първо място в списъка. Все пак, те присъстват в почти всяка нисковъглехидратна рецепта. Те са богати на протеини и може да ги сварите за закуска или с тях да си направите нисковъглехидратен хляб/ палачинка. Маслото, сиренето, заквасената сметана, пълномасленото кисело мляко, също са продукти, които ще ви трябват почти всеки ден. Също така, ако имате място във фризера, там може да съхраните за по-дълго време маслото и сметаната. Що се отнася до зеленчуци, с тях е по-трудно. Така например, зеленолистните, които ползвате за вашите салати, не издържат много дълго. Затова, след като те свършат, трябва да разполагате с такива, които се съхраняват по-лесно. Такива са тиквичките, аспержите, зелето, броколи, целина, домати и други. Задължително купете и 2-3 броя авокадо, които да държите на стайна температура.

Месо, риба и морски дарове, чоризо, пеперони, бекон и пушена сьомга, също трябва да има в хладилника ви, за да може менюто ви да е по-разнообразно и същевременно да си набавяте достатъчно мазнини и протеини. Месото, рибата и морските дарове могат да се съхраняват до 3 месеца. Пълномаслените млечни продукти, включително масло, сирене и сметана, могат да изтраят между 4 и 6 месеца. Замразените зеленчуци са с трайност до 6 месеца. Купете си миксове с броколи, зелен фасул, моркови. Не е нужно да взимате много замразена храна, все пак ще излизате от време на време да напазарувате, но все пак, трябва да имате нещо за всеки случай, когато пресните зеленчуци свършат. Потърсете замразени малини, боровинки, къпини и ягоди.

Буркани подръка

Все пак, невинаги ще имате възможност да приготвяте от любимите си нисковъглехидратни ястия. Затова е добре да разполагате и с някои буркани/ консерви, които да са ви подръка. Така например може да похапнете риба тон, сьомга, скумрия, херинга, да извадите туршии, които са източник на пробиотици, както и да отворите домашно приготвената ви лютеница или някое сладко без захар.

Нисковъглехидратни глезотийки

Ядки, семена и кокосов чипс са трите неща, които задължително трябва да имате. Може да ги ползвате за закуска или между храненията, за да не се тъпчете с пуканки и високовъглехидратни закуски. Също така, когато сте тъжни или имате нужда от повече сила, е добре да си отчупите парче черен шоколад – с поне 85% какао.

Здравословни мазнини

Всички грабят от олиото, но вие трябва да наблегнете на здравословните мазнини, които заемат важна част от менюто ви. Тях ще ги получите като консумирате екстра върджин зехтин, авокадо, кокосово масло, патешка или свинска мас.

Останете активни – тренирайте у дома

Не се оправдавайте, че заради социалната изолация сте се обездвижили. Стига да искате, има начини, чрез които да бъдете активни. Може да тренирате в хола у дома, на терасата или просто да слизате и изкачвате стълбите на блока. Ако пък живеете на село или място, близко до природата, си правете кратки кросове и не допускайте да се залежавате на дивана. В социалните мрежи и видео платформите има най-различни тренировки – за начинаещи или напреднали, с които ще поддържате формата си докато си стоите oтговорни вкъщи.