Можем ли да очакваме още нови щамове на вируса SARS-CoV-2? Експертите отговарят с... да. Докато коронавирусът се разпространява в популацията, ще настъпят мутации.

Миналата година няколко мутации привлякоха вниманието на учените и дори предизвикаха безпокойство. Досега обаче проучванията показват, че няма съществени промени в поведението на коронавируса SARS-CoV-2.

„Всяка седмица се откриват нови щамове на вируса SARS-CoV-2. Повечето се появяват и изчезват, а някои остават, но не надделяват. Някои се оказват заразни за известно време, но след това и те изчезват. Когато настъпи промяна в известните модели на заразяване, е трудно да се определи незабавно каква е тя. Може би това е промяна във вируса и може би в човешкото поведение. Притеснителен обаче е фактът, че много подобни промени във вируса се случват напълно независимо на няколко континента." - споделя Робърт Болинджър, лекар и професор по инфекциология в университета Джон Хопкинс.

"Досега няма доказателства, че мутиралите варианти на вируса са биологично различни по начин, който да изисква различен подход или промяна в препоръките, за да се предотврати разпространението на инфекцията. Все пак трябва да продължим да изучаваме това явление.“ - допълва още той.

Експертите посочват, че човешкото поведение е много важен фактор. Колкото повече хора са заразени, толкова по-вероятно е да се появят мутации. Ограничаването на разпространението на вируса чрез спазване на мерки (носене на маски, спазване на разстояние, по-добра хигиена на ръцете) не позволява на вируса да се промени. Също така намалява възможното разпространение на нови, по-заразни варианти, ако се появят.

„Трябва непрекъснато да наблягаме на основните мерки за защита на общественото здраве - носенето на маски, поддържането на дистанция, увеличената вентилация на затворените пространства и да избягваме събирането на хора в малко затворено пространство, обясни Болинджър.