Кадровата криза в лечебните заведения в Пловдив, а и в цялата страна се задълбочава. За година специалистите по здравни грижи в общинските болници и тези с 50% държавно участие в областта са намалели с 25 души. Това показва сравнение между данните за второто тримесечие на 2021 г. и 2022 г., публикувани са сайта на Здравното министерство. С 18 по-малко пък са лекарите на трудов договор в периода април-юни 2022 г. от тези през първото тримесечие на годината.

Движението на кадри в 13-те публични болници в Пловдивско е различно. Най-оптимистична е картината в УМБАЛ „Свети Георги”, която се оказва желано работно място. За година лекарите там са се увеличили със 16 души, а специалистите по здравни грижи – с четирима. Двама нови лекари са започнали работа в този период в МБАЛ „Св. Мина”, петима – в „Св. Пантелеймон”. С по-един медик е увеличен съставът на лечебните заведения в Асеновград, Раковски и Карлово, с двама – в Първомай.

Най-много кадри липсват в УМБАЛ „Пловдив”. За дванадесетте месеца лекарите там са намалели с 11 души, специалистите по здравни грижи – с 18. Двама лекари са напуснали КОЦ-Пловдив, един липсва в Кожния диспансер.

На национално ниво броят на медицинските специалисти е намалял с 406 за едно година.

Понижението в броя на медиците се случва успоредно с увеличаване броя на пациентите в болниците, показват още данните. През шестте месеца на миналата година през общинските и държавни болници в Пловдивска област са преминали 86 174 души срещу 89 429 сега.

Наскоро за проблема алармираха и от Сдружението на общинските болници у нас. От сдружението смятат, че "българската здравна система е донор на Европейския съюз и персоналът изтича още от обучението на медици.

„На първо място персоналът е в застаряваща възраст - на много места в пенсионна и дори извън пенсионна възраст, на второ място - управители на общински болници искат финансирането по операции и клинични пътеки да е равно с държавните болници. В общинските болници доплащане няма и не на последно място - тежко е положението с извънболничната помощ, а липсата на персонал за малките населени места без болници е тотална”, заяви председателят на Управителния съвет Неделчо Тотев, който е директор на болницата в Чирпан.

Той оприличи ситуацията в малките населени с филма „Д-р Куин лечителката". Без лаборатории, лоша инфраструктура, в най-добрия случай лекар може да стигне до там веднъж седмично.