Лятната COVID вълна в Пловдив и областта продължава да отшумява. Намаляват новооткритите случаи и процентът на положителните тестове. Намалява и заболеваемостта, която на 14-дневната база вече е 236 на 100 000 души. Сред децата до 18 години е 122 на 100 000.

Според информация на Регионалната здравна инспекция най-спокойна е обстановката в Кричим, където на двуседмична база болните спадат до 79 на 100 000 души. Под средната за областта е заболеваемостта и в Калояново, Карлово, Лъки, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Съединение. Най-много са заразените в Перущица – 444 на 100 000, и Брезово – 413 на 100 000. В Пловдив-град болните са 265 на 100 000 население.

От петък до днес в Пловдивска област са регистрирани 154 нови случая, 16 от тях се е наложило да бъдат хоспитализирани. В момента 112 пациенти с COVID-19 са настанени в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта. 110 са на терапевтично лечение, на интензивно лечение са двама. Хоспитализирани са и 18 деца, за щастие, няма на интензивно лечение.

Въпреки че Омикрон вариантът протича по-леко и повечето заразени се лекуват вкъщи, лекари предупреждават, че и при него има риск от усложнения.

„Само за миналата седмица имам двама пациенти, които развиха пневмония след преболедуван COVID-19. Изпратил съм ги на консултация с пулмолог и от снимката ясно се виждат промените в белия дроб”, посочи пред TrafficNews общопрактикуващият лекар д-р Иванов.

Той обясни, че става въпрос основно за хора с хронични заболявания като диабет и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Те са най-рискови, карат коронавируса по-тежко и често стигат до болница. Затова и съветът на медика е тези хора да си поставят бустерна доза от ваксината преди следващата вълна, която се очаква през есента.

“Задължително е тези хора да носят маски не само в болници и на местата, където се очаква да има повишен риск от предаването на заразата, но и на всички закрити обществени места – магазини, градски транспорт”, допълва лекарят.