Кошмарно дежурство са изкарали в края на миналата седмица лекари медицински сестри, лаборанти, санитари и спешните екипи в Спешното отделение на пловдивската Университетска болница „Свети Георги”. В петък в Пловдивска област имаше няколко много тежки пътни инцидента, а медиците едвам са смогвали да приемат пострадалите. Часове наред те са се борели за живота на ранените. Сред тях са били двама 18-годишни младежи, докарани с гръдно-коремни травми. В друга катастрофа същия ден е имало трима пострадали. „Единият беше настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) в тежко състояние, другият - в Клиниката по ортопедия и травматология, а най-леко пострадалият във Втора хирургия”, съобщиха за TrafficNews от лечебното заведение.

Д-р Веселка Христамян от Клиниката по лицево-челюстна хирургия, пък разказа, че почти няма ден без катастрофа, но за своята 30-годишна практика не си спомня толкова тежко дежурство. „Участвах в невъзможното, за да върнеш живота на някого. Респект към всички колеги, те бяха герои!”, категорична бе д-р Христамян. За кратко време в Спешното отделение са пристигнали пациенти с изключително тежки травми. За минути от горните етажи на лечебното заведение слизали специалисти, за да оказват помощ. Ръководителят на КАИЛ проф. Чавдар Стефанов, д-р Христамят като лицево-челюстен хирург, уши-нос-гърло, неврохирурзи, съдов хирург, травматолози, анестезиолози и реаниматори, хората от спешна Шокова зала – всички дошли да помагат.

„Това е отговорност и на хората, и на обществото. Ние се опитваме да поправим следствието. Но това, което се случва по пътищата, е отговорност на общество, на институции, на контролните органи. Безумие е да стават такива тежки катастрофи. Това, че УМБАЛ „Свети Георги” прави и невъзможното, за да спасява човешки животи е похвално. Но какво прави държавата, за да не се случват тези инциденти? За да има толкова много и тежки катастрофи, значи правилата в момента са неработещи. Чудовищно е да губим млади хора по пътищата. И като лекар, и като гражданин ме боли”, споделя специалистът.

Тя е категорична, че трябва да се вземат спешни мерки, за да спре войната по пътищата. Призивът й е да се направи една Национална кръгла маса с всички заинтересовани страни, всички институции да започнат да работят заедно и да се намери решение на този проблем.

Меле на АМ Тракия! Кола се преобърна с близо 200 км/час, трима в болницаИнцидентът е станал край Пловдив