Когато имате мисия да отслабнете, следите внимателно какво хапвате и се стараете да е нискокалорично и здравословно. Но постоянните ограничения оказват влияние на психиката ви и има дни, в които му отпускате края и прекалявате с всичко, което сте си отказали. Хора сте в крайна сметка.

Това може да се случи по време на семейни празници или когато сте на почивка и сте решили да си угодите по всички начини. Колкото и да се опитвате задръжките падат и след първото парче пица например, опустошавате цяла тава, пише Tialoto.bg.

Пак казваме, случва се на всеки. Проблемът е, че после вероятно ще ви обземат угризения, ще започнете да се терзаете, че сте нарушили режима си и да се побърквате колко ли сте наддали след като сте си позволили всички тези неща.

Истината е, че няма за какво да се тревожите. Един ден извън режима ви няма да нанесе трайни последици. Трябва да изядете доста храна, за да качите дори едно кило.

Как „работи“ качването и свалянето на килограми?

За да намалите теглото си с 1 килограм, трябва да изгорите 7700 калории. Същото важи и за качването. За да увеличите теглото си с 500 г вие трябва да погълнете 3500 калории повече от обичайния си прием. Казано по друг начин, ако обичайно консумирате 2000 калории, за да качите половин килограм трябва да изядете още 3500 калории. Това са 5500 калории в рамките на деня, което си е адски много храна и почти непосилна за поемане. Изследвания твърдят, че е много трудно човек да качи килограм след преяждане. Някои хора твърдят, че след едномесечна почивка са наддали 4-5 килограма, но проучване, публикувано в сп. New England Journal of Medicine обяснява, че на практика те не са качили повече от килограм.

Изводът

Преяждането в рамките на един ден, няма да се отрази на теглото ви. Проблемът е, че може да доведе до колики, болки в стомаха и подуване. Няма проблем да хапнете едно допълнително парче торта, когато сте решили, че имате „чийт дей“, но не прекалявайте с количеството, тъй като то ще доведе до проблеми със стомаха.