Тялото функционира според храната, която му предоставяме. Най-ефективният начин да оптимизираме енергийните си нива е да осигурим на организма си хранителни вещества от най-високо качество.

Доказано е, че някои хранителни навици могат да допринесат за усещането на умора. Например след обилно хранене често се усеща отпадналост, тъй като организмът насочва значителна част от енергията към храносмилателния процес, вместо да я разпределя към други части на тялото. За да се избегне това, експертите препоръчват храненията да се разделят на по-малки порции през деня и, ако е възможно, да има движение след ядене. Това може да подпомогне храносмилането и да предотврати отпадналостта.

Въпреки това има някои храни, които също помагат да се чувстваме по-малко изморени. Такива са непреработените храни.

Ултрапреработените храни съдържат съставки като консерванти, добавки, натрий, трансмазнини и добавени захари. С течение на времето те дават на тялото по-малко хранителни вещества като витамини и минерали, необходими за ефективното му функциониране.

Съставките в свръхпреработените храни могат също така да предизвикат повече възпаления, което в крайна сметка може да доведе до медицински състояния, които могат да забавят работата на организма и да причинят умора.

Учените съветват да се набляга на непреработени цели храни, като например плодове и зеленчуци, постни протеини, нискомаслени млечни продукти, бобови растения, пълнозърнести храни и др.

Плодовете и зеленчуците също са пълни с важни витамини, минерали и хранителни вещества, които помагат в борбата с умората и подобряват физическите функции, пише puls.bg. Тези хранителни вещества стимулират тялото да работи с максимална производителност, което помага в борбата с умората.

Здравни експерти препоръчват да се консумират поне 5 порции или 400 грама плодове и зеленчуци дневно.

Консумацията на твърде много кофеин е една от причините понякога да се чувстваме изморени. Кофеинът може да доведе до силна умора, главоболие и проблеми със съня. Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва приемът на кофеин да бъде под 100 милиграма (mg) дневно, което се равнява на две чаши кафе.

Пиенето на вода, черно безкофеиново кафе и неподсладен чай могат да бъдат най-добрите варианти за предотвратяване на умората.

Въглехидратите също могат да помогнат, когато се чувстваме твърде изморени. Те са важен макронутриент и са основният източник на енергия.
Важно е обаче да се избират пълнозърнести храни и сложни въглехидрати, тъй като те са пълни с полезни фибри и се усвояват бавно от организма, като осигуряват дълготрайна енергия.

Рафинираните въглехидрати, от друга страна, се усвояват бързо и могат да доведат до бърз енергиен срив. Сложните въглехидрати включват плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и може да се консумират вместо бял хляб, тестени изделия, сладкиши и подсладени със захар напитки.

Ядките, като бадеми, орехи и кащу, са отличен източник на енергия и помагат за контрол на глада и регулиране на телесното тегло, същевременно предотвратявайки умората. Водата играе също толкова важна роля, като подпомага енергийните процеси в организма, дори без да осигурява калории. Консумацията на достатъчно количество вода е важна за оптимално функциониране на организма.


Бананите, благодарение на своето съдържание на калий и въглехидрати, осигуряват бързо възстановяване на енергийните нива, докато овесът, богат на фибри и протеини, предлага дълготрайна енергия и стабилизира нивата на кръвната захар. Семената от чиа, ленено и тиквено семе също са полезни, като осигуряват енергия и подобряват физическото и умственото представяне, благодарение на техните въглехидрати, здравословни мазнини и фибри. Те могат да се добавят към киселото мляко, правейки го подходящ избор за закуска.