Ново изследване на учени от Източна Англия установи, че консумацията на 150 грама дневно от един плод предпазва от сърдечносъдови заболявания.

Проучването е било проведено с участието на 138 души с наднормено тегло или затлъстяване. Доброволците били на възраст между 50 и 75 години с метаболитен синдром (комбинация от високо кръвно, затлъстяване и висока кръвна захар).

Резултатите сочат, че този плод намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 12 до 15 процента, пише Zdrave.to. 

Участниците в изследването получавали дневно 150 гр боровинки, 75 гр лиофилизирани боровинки или лилаво плацебо. Причината те да помагат толкова е, че в тях се съдържат антоцианини, които подобряват работата на сърцето.

Предишни изследвания също са доказали, че боровинките намаляват риска от сърдечни болести, както и диабет тип 2.

Доматите също се препоръчват за хора с проблеми със сърцето:

Доматите съдържат полезния за сърцето калий в много големи количества. Освен това в доматите има много ликопен, каротеноид, който помага по естествен начин да се борим с лошия холестерол. А оттам се понижава и рискът за болести ан сърцето.

Соята и всички соеви продукти са здравословен начин да добавите протеин към менюто си, без да приемате вредни за сърцето мазнини. Соята съдържа полезните полиненаситени мазнини, както и витамини и минерали. Соевият протеин  освен това понижава нивата на лошия холестерол.

Сьомгата също е изключително полезна

Сьомгата е царят на храните. Заслужена титла според нас. Сьомгата, заедно с други мазни риби като скумрия и сардини, е източник на полезни омега-3 мастни киселини. Според проучвания храните, богати на омега-3, понижават риска от аритмия и атеросклероза. Според учените трябва да хапвате от тези риби поне 2 пъти седмично, за да се отрази на здравето на сърцето.