Парадоксът в случая на продължилата над два месеца социална изолация за специалиста е тълпите от хора, които са посещавали хранителните вериги. "Никога не съм виждала толкова много хора около топлите щандове в една от големите вериги магазини, колкото беше по времето на изолацията. И всеки път ми идваше да изляза отпред и да попитам чакащите защо го правят, след като сме си вкъщи. Толкова ли е трудно да си направим една салата от червено цвекло с царевица", споделя диетологът.
Съветът й в периода, в който сезонът се сменя, е да подменим и храната си. Желателно е менюто да стане по-леко. В летните месеци човешкото тяло няма чак такава нужда от червените меса и те не трябва да са толкова застъпени в менюто ни. Основно да заложим на сезонните плодове и зеленчуци - ягоди, череши, краставици, зелена салата, домати, тиквички, бакла и др.
"Ако си поставим за цел да следваме някакво меню, за да постигнем желаното тегло и да премахнем от себе си "автомобилната гума", трябва да имаме предвид следното: едно меню не трябва да се простира в рамките на една седмица. То трябва да се простира минимум в осем седмици", смята Милена.
- В два от обядите трябва да присъства плодовата салата и обезсоленото сирене
- В два обяда да присъства сотиран зелен грах или боб с две яйца
- Два обяда да бъдат или бяло месо, или риба
- Един обяд да бъде ориз
- Следобедните закуски трябва да бъдат или ядки, или плодове
Вечерите задължително трябва да бъдат ниско въглехидратни, ако искаме по-бързо да премахнем уширението около талията си. Те трябва да съдържат в себе си готвени зеленчуци с яйце, козе сирене или риба.
Втората седмица е същата като първата, но един от плодовите обяди е заменен с пълнозърнеста паста. Условието тук е денят с ориза и пастата да не са един до друг. Следобедните закуски за целия период са както при първата седмица. Вечерите остават основно сурови, печени или сотирани зеленчуци с извара или сирене.
През третата седмица изчезва и вторият плодов обяд и на негово място идва готвената храна - супа, стар боб. Следобедните закуски се запазват (ядки), а вечерята е като при първата седмица.
През четвъртата седмица двата дни с въглехидратни обяди с ориз и паста се запазват при същото условие да не са един след друг. Два дни обядът е супи и варива, два дни са маслените сирена като моцарела (например печен патладжан с моцарела, филийка хляб). И един от обядите е риба. Вечерите са като при втората седмица.
Целият този цикъл се завърта за още четири седмици.
За 8-седмичния период всеки може да си позволи сладолед, но задължително без заливка (топинг), както и няколко блокчета шоколад.