Смята се, че мъжете изпитват по-интензивни симптоми на настинка и грип от жените, което води до стереотипа, че мъжете са склонни да се оплакват повече и да реагират драматично на обикновени настинки. Научните доказателства за това далеч не са убедителни, но някои изследвания показват, че мъжките и женските имунни клетки наистина реагират различно на нахлуващите вируси. Изследвания с човешки клетки, както и с мишки, показват, че мъжките имунни клетки имат по-активни рецептори за определени патогени. Според скорошно проучване върху мишки, мъжкият пол наистина е по-силно засегнат от определени заболявания и физиологията, а не психологията, може да е поне отчасти виновна за това, пише Puls.bg.

Научната основа зад теорията, че мъжете и жените могат да реагират по различен начин на настинки, включва биологични, психологични и социални аспекти. Изследванията показват, че жените обикновено имат по-силен имунен отговор от мъжете. Тази разлика е възможно да се дължи на хормоните, особено на влиянието на естрогена и прогестерона, които могат да подобрят имунната функция.

Мъжете често имат по-високи нива на възпаление, което може да доведе до по-тежки симптоми, когато хванат настинка или грип. Това може да доведе до по-голям дискомфорт и по-дълъг период на възстановяване. 

В скорошно проучване, публикувано в сп. Brain, Behavior and Immunity, възрастните мъжки мишки показват повече симптоми на заболяване, отколкото женските, когато са били изложени на бактерии, които причиняват заболяване със симптоми, подобни на грип. Мъжките мишки също са проявили повече колебания в телесната температура, треска и признаци на възпаление и им е било необходимо повече време за възстановяване.

Въпреки че експериментите с мишки предоставят интересни наблюдения относно разликите в имунния отговор между половете, важно е да се подчертае, че тези резултати не могат да се прехвърлят директно към хората. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат по-добре механизмите, които стоят зад тези разлики, и как те могат да повлияят на лечението и превенцията на заболявания при мъжете и жените.

Друга теория, представена в проучване от 2010 г. на изследователи от университета в Кеймбридж, гласи, че мъжете може да са еволюирали да имат по-слаба имунна система и по-нисък имунитет, в резултат на склонността си към рисково поведение. Други изследвания показват, че тъй като жените по-лесно предават патогени на децата си, те са изградили по-силна естествена защита срещу тях. Тези защити обаче не обхващат всички видове болести. В статия от 2016 г., публикувана в Nature Reviews Immunology, се отбелязва, че докато мъжете показват повишена чувствителност към определени заболявания (като нерепродуктивни ракови заболявания), жените са по-податливи на други, като автоимунни заболявания.

Проучвания показват, че мъжете и жените изпитват и съобщават за болка по различен начин. Мъжете по-често имат по-нисък праг на болка или е възможно да са по-малко склонни да понасят дискомфорт, което води до по-изразени реакции към симптомите на настинка. Мъжете са и по-малко склонни да потърсят медицинска помощ, когато са болни, което може да изостри симптомите и да удължи възстановяването, потенциално допринасяйки за по-тежкото протичане на заболяването. Мъжете и жените също се различават и в стратегиите си за самообслужване по време на настинка. Жените са по-активни в овладяването на симптомите с лекарства или превантивни мерки.