Сърдечните проблеми при българите се увеличават. Зачестяват пациентите с миокарден инфаркт, чиято възраст заплашително намалява. Само за първите три месеца на тази година в болница със сърдечен удар са приети 12 мъже и 1 жена под 35 години. 539 пък са пациентите на възраст между 35 и 55 години – със 17 повече спрямо същия период на миналата година.

 Общо 2 551 души са били хостипализирани за трите месеца, на 2 210 от тях е направена коронарна ангиопластика. Още 514 българи са имали сърдечен проблем, но са оставени за домашно лечение. 238 души за загубили живота си след остър инфаркт, половината от които са били в интензивно отделение. Тревожните данни са изнесени от Националния център по обществено здраве и анализи.

Началникът на  Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Федя Николов също отчете, че процента на хипертониците при млади се увеличава.

„Обяснението е в социалния статус. Увеличаване на  стреса и други заболявания, които зачестяват в нашето съвремие. Става дума за наднормено тегло, диабет, разпространението  на някои вредни навици, като пушене, алкохол, употреба на стимулиращи субстанции”, обясни проф. Николов.

По неговите наблюдения пандемията от COVID-19 също е повлияла за увеличаване случаите на хипертония. „COVID засяга често сърцето и сърдечно-съдовата система, независимо от тежестта на протичане. Пациентите в условия на пандемия посещаваха по-рядко личните лекари и здравните заведения. Освен това тревожността сред населението нарасна, което определено влоши контрола на хипертонията”, посочи проф. Николов.

Проф. Николов от УМБАЛ „Свети Георги”: Пациентите търсят кардиолог, когато настъпят тежки усложненияOтбелязваме Световния ден за борба с хипертонията