През последните години все повече жени биват диагностицирани с хипотиреоидизъм. Заради постоянно чувство на умора, главоболие, подуване на корема, суха кожа и капеща коса, те биват насочвани от личния си лекар да си пуснат изследвания, които установяват, че функцията на щитовидната им жлеза е понижена. При това състояние тялото отделя по-малко количество тиреоидни хормони – трийодотиронин (T3) и тироксин (T4), което води до учестен пулс, повишена температура, проблеми с метаболизма, болки в ставите и други. Докато по-рано хипотиреоидизмът, който е вид автоимунно заболяване, се е проявявал най-вече при жени над 55-годишна възраст, днес горната граница рязко пада и много жени над 30 имат понижена функция на щитовидната жлеза. Това най-вече се дължи не само на генетична предопределеност, но и на стрес и нездравословния начин на живот, който много от нас водят. Ако получите тази диагноза, първото нещо, което трябва да направите, е да не се паникьосвате. Разговаряйте по-подробно с ендокринолога си какво освен хапчетата, които ще ви предпише, може да направите, за да подобрите състоянието си. Друго нещо, на което да обърнете внимание, е какво има в чинията ви. Може да се окаже, че на всяко хранене приемате продукти, които ви вредят, пише Tialoto.bg.

Диетата има важна роля за контрола на хормоните

Има много хора, които спазвайки конкретен режим, в един момент спират да използват хормоните, които се пият при хипотиреоидизъм. Те бързо влизат в ремисия, а чрез спортуване и прием на някои добавки, успяват да свалят излишните килограми и да подобрят метаболитната си система. Витамините D и В12, селен, йод, антиоксиданти, тирозин, са хранителните вещества, от които най-много се нуждае организмът на болните от автоимунното заболяване. Те могат да бъдат набавени чрез определени храни, които ги съдържат. От друга страна е добре да не ядете кръстоцветни зеленчуци най-вече зеле, броколи, както и някои видове ряпа, които повишават възпалението в тялото и могат да потиснат допълнително щитовидната жлеза.

Кои храни трябва да избягвате при хипотиреоидизъм?

Някои от тях е добре да изключите напълно от менюто си, за да бъдете по-здрави, а други по-скоро не бива да се консумират в сурово състояние.

Соеви продукти

Ако имате дефицит на йод, който е основен проблеми при понижена щитовидна жлеза, има риск автоимунното заболяване да се развие с бързи темпове. А това налага по-висока доза тиреоидни хормони, които да пиете. Консумацията на соя и производни на нея пречат на организма да усвоява йода от храната и добавките. Дори соевото мляко може да попречи на секрецията на тиреоидните хормони в тялото и така да стане причина да се почувствате по-зле. 

Спанак, кейл и други зеленолистни

Тези зеленчуци са пълни с витамини, минерали и фибри, но от друга страна съдържат вещества, наречени готрогени. Доказано е, че те нарушават производството на хормоните, които отделя щитовидната жлеза. Така йодът не може да се усвои, а от друга страна се задейства хипофизата. Тя отделя тироид-стимулиращ хормон, който води до образуването на гуша. По данни на „CureJoy“, пресният кейл и спанакът са с най-голямо количество готрогени. Важното е, че когато се сготвят, те могат да се приемат, но не в големи количества. 

Кръстоцветни зеленчуци

Зелето, карфиолът, брюкселското зеле, алабашът или ряпата, също са изключително здравословни, но не и за хора с хипотиреоидизъм. Те също съдържат готрогени, които потискат работата на щитовидната жлеза. Количеството кръстоцветни зеленчуци, които имате в една порция, също е от значение. Така например вредното вещество в кейл или броколи не е много голямо, в сравнение с обикновеното зеле. От друга страна, когато те минат термична обработка, могат да се приемат в по-малки количества, защото готрогените намаляват значително.

Макар че не може да ядете салата със зеле и моркови, не ви пречи да консумирате зеле от туршия, защото то се води един вид пробиотична храна, която е полезна при автоимунното състояние.

Кафе и зелен чай

Според изследвания, цитирани от „CureJoy“, по-честото пиене на кафе и най-вече кофеинът в него, намалява секрецията на тиреоидните хормони. Ако пък харесвате зелен чай, който е също толкова силен както и първата напитка, също трябва да го ограничите. Лекари посочват, че една чаша на ден не е проблем, но когато са повече, това влияе на нивата на хормоните Т3 и Т4. Ако ви е трудно да се събудите сутрин без кафе, може да пиете калций. Ако това стане поне 4 часа по-рано, минералът ще ви помогне да усвоите по-лесно хормона, който пиете всяка сутрин преди ядене.

Глутен

Пълнозърнестият хляб е много по-полезен от белия или типовия, но не и за хора с понижена функция на щитовидната жлеза, много от които имат алергия към глутен. Слепващият агент обаче не се среща само в тестените изделия, а и в много други храни като сиренето, купешкото кисело мляко, пакетирани снаксове, десерти, солети и други.

Цьолиакията или непоносимостта към глутен става все по-разпространен у нас проблем. Тя може да бъде доказана с определени изследвания, след което трябва да се ядат само безглутенови продукти. Такива са киноата, оризът, кокосовото брашно и други.

Например хората с хашимото, при което щитовидната жлеза също е понижена и работи на по-бавни обороти, не могат да усвоят протеините от млякото, което повишава възпалението в тялото им.

Определени ядки

Казват, че ореховите ядки са храна, с която да развиваме мозъка си. Но за болните от хипотиреоидизъм те въобще не са полезни. Те, заедно с фъстъците и бадемите също понижават функцията на щитовидната жлеза. Бразилските орехи, които се различават от обикновените, не бива да се избягват, защото са богати на селен и полезни за жлезата мазнини.

Вредни храни

Всички пакетирани храни като чипсове, снаксове, кексчета, бисквитки и бързите закуски, които са пълни с консерванти и трансмазнини, също трябва да се избягват. Също така нитратите, открити в месата за бургери, дюнери и други, пречат на щитовидната жлеза.

Бонус

За да влезете в ремисия и да се чувствате по-свежи, изключете тези храни и се консултирайте със специалист. Понякога така наречените елиминационни или противовъзпалителни диети, са много ефективни при това заболяване. Добавете джинджифил, месо от пасищни животни, по-мазни риби, както и пробиотични храни към менюто си и ще усетите разликата.