Седмица след дигитализацията на документите в извънболничната медицинска помощ – направления, амбулаторни листове и регистрация на медицинските прегледи, в Пловдив все още цари пълен хаос. Десетки пловдивчани не могат да достигнат до преглед при специалист или до изследване в лаборатория, въпреки че имат издаден документ от личния си лекар. Причината е, че все още много ДКЦ-та имат проблем със софтуера, оплакаха се пациенти пред  TrafficNews.

„При нас, семейните лекари, всичко е изрядно. Проблемът е в ДКЦ-тата и лабораториите, които връщат пациенти с обяснението, че не могат да работят с електронните направления. Дали причината е в програмистите им, нямам представа. Това си е проблем на самите лечебни заведения за специализирана медицинска помощ”, обясни д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Той е категоричен, че досега е трябвало всички софтуерни неуредици да бъдат решени, но това не се е случило.

Д-р Сотиров обясни, че в момента абсолютно всички общопрактикуващи лекари в Пловдивска област издават електронни направления. Имало е проблем само при една от софтуерните фирми, но той вече е решен. Оказва се обаче, че няма кой да приеме тези електронни документи и специалистите масово връщат пациенти.

„Когато се случи инцидент, тъй като някой човек не е получил навременна медицинска помощ, тогава ще започнем да разсъждаваме кой не си е свършил работата”, ядосва се медикът.

Заради проблема със софтуера част от поликлиниките изискват от пациентите да им продиктуват 12-знаковия код на електронното направление, съдържащ букви и цифри, за да ги запишат за преглед. „Когато съм издал две-три направления за специалист или за лаборатория, е невъзможно да продиктувам или да записвам всички тези буквено-цифрени кодове и съответно пациентът да ги запомни. А и това не е необходимо. В анекса е записано, че пациентът отива в лабораторията, съобщава своето ЕГН или ЛНЧ и датата на издаване на направлението – същия ред, както е с електронните рецепти. Но вместо това в лабораториите и в ДКЦ-тата им искат номера, което е напълно неправомерно. И препращат пациентите отново към нас. Пълен абсурд”, допълва д-р Сотиров.