Европейската комисия определи нови максимални количества на олово и кадмий, които се съдържат в храните, съобщиха медии в Брюксел, позовавайки се на съобщение на комисията. Това е част от голямата европейска стратегия за борба с рака и за опазване на общественото здраве.
Мерките започват да се прилагат от 30 август 2021 г. за оловото и от 31 август за кадмия. Те се отнасят за храни като плодовете, зеленчуците, месото, някои подправки. Целта е впоследствие да се стигне до още по-голямо намаление на тежките метали, които заразяват храната, посочват от изпълнителния орган на ЕС. Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните, заяви, че решението засяга на първо място потребителите, като им предлага по-безопасни и здравословни продукти, пише 24 часа.
“Това е поредната стъпка в усилията да се подобрят европейските стандарти за сигурност и да се предостави на гражданите по-безопасна и здравословна храна”, посочи тя.
Групите храни, които най-много допринасят кадмият да попадне на трапезата на европейците, са зърнените култури и продукти, зеленчуците, ядките и варивата, кореноплодните, месото и месните продукти. През януари 2009 г. Европейската агенция за безопасност на храните изрази мнение, че кадмият в хранителните продукти може да засегне бъбреците и след време, когато се напрупа в тях, да доведе до дисфункции. Агенцията тогава определи като допустима норма 2,5 мг кадмий на килограм телесно тегло за седмица.
Социални групи като вегетарианците, децата, пушачите и хората, които живеят в силно замърсени райони, може би превишават приема на допустимата седмична доза около два пъти. Тогава ЕС прие решение, с което установи максимални нива за съдържание на кадмия в шоколада и какаото Това доведе до търкания в Световната търговска организация и недоволство от редица държави производителки от Латинска Америка.
През 2014 г. обаче комисията преценява, че ревизирането на нормите в онзи момент не е целесъобразно. Затова е даден срок до 2018 г. да се събират данни и да се направи нов доклад. В новия регламент 2021/1323 от 10 август т.г. се посочва: “Оценката на най-новите данни показва, че сега е постижимо да се намали наличието на кадмий в много храни. Поради това е целесъобразно да се намалят съществуващите максимално допустими количества кадмий или да се установят максимално допустими количества за тези храни”.
В обновения регламент 1323 има приложение, което представлява подробен списък от храни и максимално допустимите количества кадмий в тях. През март 2020 г. Европейската агенция за безопасност на храните изрази становище, че оловото в храната може да доведе до невротоксични увреждания при малките деца и сърдечносъдови проблеми при възрастните. Специално бе подчертано, че превишаването на определени норми би могло да засегне развитието на ембрионите, кърмачетата и малките деца.
Същата година тази позиция е подкрепена от докрад на Организациято по прехрана и земеделие към ООН, както и от СЗО. Вследствие на това Комисията по Codex Alimentarius (съвкупност от международно признати стандарти за храни и свързани с тях текстове като ръководства и препоръки) намали максималните нива съдържание на олово за голям брой храни. Основните храни в Европа, в които може да попадне олово, са зърнените, картофите и най-вече листните зеленчуци, както и водата от водопровода. Ревизираният регламент на ЕС обаче е насочен по-специално към карантии, храни за кърмачета и малки деца, сол и диви гъби. Същото се отнася за вината и ликьорите от бъдещи реколти. За да се подпомогне борбата с измамите, като добавянето на оловен хромат към куркумата, са установени максимални нива и за подправки. В изброените групи храни допустимото количество олово се намалява приблизително два пъти.
Например в карантията от едър рогат добитък количеството се намалява от 0,5 мг/кг на 0,2 мг/кг, а за вината от грозде от 0,2 мг/кг на 0,1 мг/кг. В ревизирания регламент 2021/1317 от 9 август т.г. също има приложение, в което подробно са описани количествата олово за всяка посочена в него храна. Там например пише, че новата норма за детските храни е 0,02 мг/кг за тези, които се предлагат в прахообразна форма, и 0,01 мг/кг за течните. За сравнение в регламента през 2006 г. в прахообразните детски храни допустимото максимално количество е било 0,05 мг/кг.
И в двама документа кадмият и оловото са наречени “индиректни генотоксични канцерогени”, поради което се препоръчва храните, пуснати на пазара преди влизането на занижените норми в сила, да продължат да се продават само за ограничен период от време. Според европейски издания храните, за които става дума, ще бъдат продавани до 28 февруари 2022 г.
Още от категорията
Как да поддържаме кожата свежа и сияйна през студените дни?