„Отслабването и поддържането на оптимално тегло изискват правилно отношение към храната и преодоляване на обездвижването, което е бич за съвременните хора. За да сме здрави и в добра форма не е необходимо да гладуваме или да се претоварваме с прекомерни физически упражнения. Тайната е в добрият баланс, природосъобразното меню, ежедневното движение и съобразяване с индивидуалните физиологични особености.“. Това споделя ендокринологът от Пловдив д-р Спаска Начева пред TrafficNews.bg.

Д-р Начева завършва Медицински университет-Пловдив с отличен успех. Своята специалност по „Ендокринология и болести на обмяната“ придобива след специализация в УМБАЛ „ Свети Георги“ Пловдив, където работи и към момента. Тя е асистент- преподавател на студенти и редовен докторант към Катедра по Ендокринология към МУ-Пловдив. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ „ Евромед“ Център Пловдив, където извършва прегледи, диагностицира и лекува пациенти със заболявания на ендокринната система. Член е на Българското дружество по ендокринология, на БЛС и делегат на районна пловдивска лекарска колегия. Има множество участия в национални и международни  конгреси и симпозиуми.

Ето и кои интересни факти д-р Начева представя за постигане на ефективни резултати за намаляне на теглото.

Загубата на тегло не означава загуба на мазнини

Една от основните грешки при отслабването е фокусирането само върху промяната в килограмите, което може да е доста подвеждащо –  при жените е нормално килограмите да варират, заради месечния цикъл или при не добре приложени хранителни режими, които често водят до загуба на мускулна маса, но не и на мастна тъкан. Много по-надежден начин да се проследят промените е измерването на телесния състав. С помощта на професионален уред се извършва биоелектричен импеданс анализ, при който се измерва в проценти и килограми количеството вода, мастна тъкан, мускулна и костна маса в човешкото тяло, както метаболитната възраст на човека.

Здравословната храна също може да води до напълняване - важни са количествата

Много на пръв поглед здравословни храни съдържат скрити добавени калории, обикновено от захари или мазнини, за които може и да не разбереш, ако не обърнеш внимание на състава. Затова трябва внимателно да се четат етикетите на всяка храна. Най-често проблемите с теглото идват от т. нар. „вредни“ храни – рафинирани захари, безалкохолни напитки и сокове, големи количества бързи въглехидрати, готови преработени храни, злоупотреба с алкохол. Ако обаче вече си намалил или изключил въпросната група храни, но все още не виждаш желаната промяна, то е време да се запиташ две неща: храниш ли се на редовни интервали и какво количество „здравословна“ храна изяждаш. Първото е пряко свързано с второто.

Всеки знае, че за да се отслабне трябва да се яде по-малко, което често се трансформира в изпускане на храненията през първата половина на деня и несъзнателно компенсиране с много храна вечер или множество малки междинни хранения на крак, за които не се замисляш. Воденето на дневник много помага за това да осъзнаеш какво точно изяждаш и кога. Това е добро начало, което дава реален поглед от къде тръгваш и с каква цел трябва да работиш. Добра практика е контролът над хранителните порции, което се различава от броенето на калории, защото се фокусира основно върху количеството храна, а не върху точния брой калории, които съдържа тя. Ето и някои практически съвети, с които да се постигне оптимален контрол върху порциите приета храна са:

-Използване на т.нар визуални знаци: Ръката  може да бъде удобен визуален водач, който винаги да е… под ръка. Например – количеството на протеинова храна в чинията трябва да е горе- долу с размерите на дланта, докато въглехидратната порция (ориз, картоф и др.) – трябва да може да се побере в дланта.

- Разделяне на чинията по следния метод: Напълни половината си чиния със зеленчуци, 1/4 с източник на протеини и 1/4 с въглехидратна храна и малко количество здравословни мазнини като супена лъжица дресинг за салата, зехтин или поръски ядки или семена.

-Обръщай внимание на глада и ситостта: Яж, когато си гладен и спри, когато си вече сит, а не преял.

-Не бързай с допълнителните порции. Дори и все още да усещаш глад, след като опразниш чинията си, не бързай да си слагаш допълнително, а изчакай няколко минути. Понякога на тялото просто му е нужно малко повече време, за да осъзнае, че е заредено с достатъчно енергия и да потисне сигналите си за глад. 

Въглехидратите са предпочитаната и основна храна за мозъка

Много схеми на хранене се базират на мазнини като основен източник на енергия, като драстично се намаляват въглехидратите за сметка на протеините и мазнините. Те могат да дават бързи резултати за намаляване на теглото, но лично аз много пъти съм споделяла, че не ги намирам за адекватни и устойчиви за дълги периоди от време.

Преди да се пристъпи към даден хранителен режим, не трябва да се забравя, че въглехидратите са основната и предпочитана храна за мозъка, а той има нужда от енергия във всеки един момент. Когато няма налична глюкоза, мозъкът може да използва мазнините за източник на енергия, като образува кетони. Нещо интересно, за което не се пише често е, че молекулата на кетоновото тяло е много сходна с тази на глюкозата, с едно изключение – тя е реактивна и може да свързва и задържа в тялото свободните радикали, тежки метали и други патогени. Ако все пак се пристъпи към прилагане на нисковъглехидратен режим на хранене, трябва да се вземат под внимание някои от здравните рискове, с които се може да се асоциира, а именно – проблеми със сърдечно- съдовата система, панкреаса, жлъчката и черния дроб, запек, камъни в бъбреците, подагра, депресии, менструлани нарушения при жените, мускулни крампи, дефицит на хранителни вещества и др.

Стресът затруднява отслабването

Стресът води до повишено отделяне на кортизол от надбъбречната кора. Когато човек е подложен на хроничен или продължителен стрес, трайно високите нива на кортизол стимулират метаболизма на мазнините и въглехидратите, успоредно със стимулиране на инсулиновата секреция, за да се поддържат нормални нива на кръвната захар. Като краен резултат се явява стимулиране на апетита и наддаване на нежелано тегло. Освен това кортизолът може да повлияе къде в тялото да се задържат мазнините, а именно натрупване предимно в коремната област, които са много по-опасни за здравето, успоредно със загуба на мускулна маса.

В заключение моят съвет на първо място е да не се прибягва до крайности. Не трябва да се ограничават прекомерно нито един от основните хранителни нутриенти. Балансираният, по-плавен подход към отслабването може да осигурява малко по-бавни резултати, но значително намалява стресът върху тялото и психиката, а така позволява по-дълго спазване на хранителния режим и постигане на дълготрайни резултати.

Разумното ограничение на калориите, приети с храната, съчетани с адекватни физически упражнения, гарантират успех. Ако не може да се справите сами с наднорменото тегло и затлъстяването, е добре да се консултирате с ендокринолог, който да направи оценка на начина Ви на живот, функционалното състояние на ендокринната система и метаболизма и ако се открият нарушения, да се предпише адекватно медикаментозно лечение.