Самочувствието на малкия човек е много по-лесно да се приспособи и оформи, отколкото на възрастния. Затова е важно родителите да научат детето да оценява добре способностите си, ако разбира се те умеят да направят същото.

Не бива да се страхувате, че ще отгледате твърде самоуверено дете, тъй като прекаленото самочувствие се постига трудно и не в толкова млада възраст. То идва от разбирането на себе си като човек и възприемането на заобикалящия ни свят. При децата на петгодишна възраст едва започват да се формират различните психични и поведенчески модели, които се съхраняват в паметта за дълго време. Затова през този период е важно да им се дадат правилните настройки.

Ниската самооценка на детето идва от родителите

Как да говорим с петгодишното дете? Ако искате детето ви да има адекватно самочувствие в зряла възраст, тогава то се нуждае от положителни нагласи. Детето трябва да чуе от родителите си, че ще успее, ако се опита, ако е честно, внимателно, отговорно, добро и умно.

При положение, че настройките са отрицателни, тогава в бъдеще ще бъде по-трудно да ги коригирате и те ще повлияят негативно на живота на детето. Това не означава, че то трябва да бъде постоянно хвалено. Похвалата трябва да идва тогава, когато е заслужена. Например, не трябва да възхвалявате вашия син или дъщеря само когато той или тя е завършил нещо успешно. Подкрепяйте и окуражавайте детето винаги, когато виждате че се старае, макар крайният резултат да е незадоволителен. Родителската подкрепа е много важна за децата на всяка възраст. В собственото им семейство те винаги трябва да се чувстват в безопасност.

Мнението, че прекомерната самооценка от детството в бъдеще ще доведе до нарцисизъм е погрешно

Напротив, това качество е резултат от ниска самооценка. Нарцисите винаги се нуждаят от похвала и признание. Това е единственият начин, чрез който те успяват да запазят собственото си "его".

Благодарение на високото самочувствие, заложено още от детството, ще бъде възможно да се отгледат деца, които са самоуверени и не се нуждаят от чуждото одобрение. Зрелите индивиди знаят своята стойност и това не зависи от мнението на обществото.

Самочувствие = самоефективност

Известният психотерапевт Джон Матюс твърди, че понятието „самочувствие“ може да бъде заменено със „самоефективност“. И това не е нищо повече от вяра в собствената сила, независимост и способност да се контролира всичко, което се случва в живота. Не се опитвайте да отглеждате „готини“ деца. Положете усилия да ги възпитате като самоефективни личности, като за целта:

– научете децата да си създават цели и да ги постигат;
– давате им възможност самостоятелно да намерят изход от дадена ситуация;
– хвалите ги за усилията, които полагат, за да постигнат целите си, независимо дали успяват или не да постигнат желания резултат.

За съжаление много родители не правят така, защото им е трудно да променят тактиката на собственото си поведение, формирана в детството. Ако самите родители имат проблеми със самочувствието, тогава те ще предадат тези проблеми на децата си.

Помнете, че децата не ни чуват, а ни гледат

Започнете да се образовате, вярвайте в собствените си сили, не се страхувайте от мнението на другите, хвалете себе си не само за успеха, но и за всеки опит, който правите. Някои възрастни може да се нуждаят от помощта на терапевт, но това е необходимо, за да се отгледат деца със здраво и стабилно самочувствие. Самочувствие, които има покритие.

Източник: woman.ru