Депресията при мъжете често остава недиагностицирана, също така много често се диагностицира погрешно. Това е така, защото се смята, че депресията е състояние, което е повече разпространено при жените. Това прави депресията при мъжете често пренебрегвана.

Мъжете също по-трудно се примиряват с реалността, че са депресирани или пренебрегват симптомите на депресия. Когато мъж е депресиран, той може да прикрие емоциите си, позволявайки на депресията му да се прояви в гняв и раздразнителност.

Проучване от 2013 г. за разликите между това как мъжете и жените изпитват депресия, е установило, че мъжете са по-склонни да изпитват гняв и агресия, отколкото жените. Те също така са по-склонни да се обърнат към злоупотреба с алкохол и наркотични вещества като бягство от депресивни мисли.

Общественият и културният натиск за това как мъжете трябва да се държат по определен начин играе огромен фактор за това защо мъжете са по-малко склонни да съобщават за симптоми на депресия и защо тези случаи е възможно да останат погрешно диагностицирани. Мъжете често не са склонни да признаят, че страдат от депресия, защото вярват, че приятелите, семейството и връстниците им може да ги възприемат като недостатъчно силни или мъжествени.

Забавената диагностика на депресията при мъжете може да доведе до фатални резултати. Един от най-тежките симптоми на депресия са мислите за самоубийство. Данните показват, че въпреки че жените по-често са диагностицирани с депресия и случаите на опити за самоубийство при тях са повече, случаите на извършени самоубийства при мъжете са повече, отколкото при жените.

Не съществува само една-единствена причина за възникването на депресия и в някои случаи не може да се намери основана причина за състоянието. Изследванията обаче показват, че има множество рискови фактори и тригери (отключващи депресията фактори), които биха могли да бъдат отговорни при мъже, развили състоянието. Те включват:

- Стресори (външни стимули или събития) от околната среда – някои житейски преживявания могат да предизвикат депресия при мъжете. Например, загубата на работа или любим човек може да предизвика чувство на тъга и отчаяние, което може да отстъпи място на депресия;

- Генетична предразположеност – мъжете, които вече имат фамилна анамнеза (случай в рода) за депресия, са изложени на повишен риск да развият състоянието, отколкото мъжете, които нямат такава предразположеност;

- Други здравословни проблеми – сериозни състояния, които нарушават качеството на живот или терапии като тези при рак, могат да причинят депресия при мъжете. Наличието на анамнеза за други психични заболявания също може да увеличи вероятността от развитие на депресия;

- Лекарства – нежелани реакции на някои лекарства като кортикостероиди, антихолинергици и бензодиазепини също могат да допринесат за предизвикване на депресия.

Източник: puls.bg