-Д-р Георева, засягаме темата с употреба на стимуланти, анаболи, стероиди и техните производни. Вие спортувате ли?

-Спортувам от малка, родителите ми ме записаха на художествена гимнастика, когато бях на 5 години и тренирах до 16-17 годишна. Имах дори възможността да бъда част от златните момичета, но нещата се стекоха по различен начин.

-Защо, какво се случи?

-От малка мечтаех да помагам на хората, винаги съм искала да съм лекар

-Към днешна дата сте постигнали мечтата си и стотици пациенти разчитат на вас, спортувате ли сега?


-Да! ходя на фитнес, играя бокс понякога, така се разтоварвам и се грижа за себе си.



- Употребявате ли стимуланти, добавки, какво препоръчвате на пациентите си и близките около вас?

-Да,не съм против добавките,тъй като те запазват мускулната ни маса, като се грижат за възстановяването ни след тренировка Но всичко е много индивидуално спрямо конкретния тип пациент и целите, които иска да постигне.

-А какво налага използването на анаболни стероиди в тези среди и има ли странични ефекти от употребата им?

-Целта на хората, които ги използват, е нивата на анаболните хормони да се поддържат високи, а тези на катаболните ниски. Някои бодибилдъри и трениращи, опитват да съкратят процеса,като използват забранени стимуланти, но това, не само застрашава здравето им, а и често не постигат очаквания ефект.

-Кои са най-използваните анаболни стероиди и как действат те?
  
Тренболон  е един от най-мощните анаболни стероиди,притежава силно анаболно и андрогенно действие с инжекционна форма на приложение и големи нежелани странични реакции.

Станозолол е синтетичен анаболен стероид, производен на дихидротестостерона,  използва се за загуба на телесни мазнини,съчетано със запазване на чиста мускулна маса.

Кетотифен(антихистаминов лекарствен продукт,използван за лечение на бронхиална астма и алергии) при бодибилдинг увеличава чувствителността на Б2 адренергичните рецептори,притежава антикатаболен ефект,като понижава нивата на  TNF алфа(TNF алфа намлява нивата на тестостерон и води до увеличаване на инсулиновата резистентност).

Кленбутерол -разширяващо бронхите действие.Във фитнес средите се използва за изчистване на мазнините,подпомагане на мускулния растеж и изхвърляне на ненужната вода от тялото,предизвиква термогенеза,при което нивото на метаболизма се увеличава с 10 процента и е използван като алтернатива на стероидите,тъй като притежава техните анаболни свойства,но в по-слаба степен. Стимулант е на ЦНС, с действие подобно на адреналин. Действието му води до повишен разход на АТФ,увеличаване на усвояването на глюкоза и освобождаването на мастни киселини.Съответно окисляването на свободните мастни киселини е по-високо от нормалното и последва до натрупване на  кислородни радикали и електролитни нарушения,които водят до аритмии,главоболие,повишено изпотяване,високо кръвно налягане и ритъмни нарушения.
 
Тестостеронът се класифицира като анаболен и андрогенен стероиден хормон. Терминът андрогенен се отнася за мъжките полови белези, докато терминът анаболен се отнася за растежа на тъканите.

Приемайки анаболни стероиди, вие вкарвате "отвън" мъжкия полов хормон тестостерон и негови деривати. В отговор на тези завишени нива, организмът намалява или спира собственото си производство от тестисите и надбъбречните жлези. Спрете ли стероидния цикъл се получава дефицит на андрогенни хормони, тъй като и половата система е спряла да ги произвежда, а това ще доведе и до спад в либидото и импотентност след време.
Получава се здраво тяло,на фона на нефункционално мъжко достойнство.

Докато се възстанови напълно функцията на ендокринната система и производството на нормални нива на тестостерон, може да минат и месеци. Разбира се има значение какви препарати и дози са приемани, но в най-голяма степен зависи от продължителността на стероидния цикъл.

За да нормализират нивата на тестостерона, повечето трениращи, използващи стероиди, започват прием на антиестрогените (тамоксифен,нолвадекс,провирон). В отговор на намаления естроген организмът започва да произвежда повече тестостерон.

В следствие, на което се заформя един порочен кръг, при който при един или друг организъм, рано или късно довежда до своите странични реакции,някои от тях необратими,свързани с хронични заболявания до фатален изход.

Необратимите промени включват: оплешивяване от мъжки тип и нарастване на гърдите (гинекомастия). При проучване сред мъже, използващи стероиди,  повече от 50% са с тестикуларна атрофия, като и над 50% са с гинекомастия.и редица сърдечно-съдови нарушения като сърдечно-съдова недостатъчност и инфаркт на миокарда, дори и с прогресираща честота при атлети по-млади от 30 години и за жалост сред подрастващи,злоупотребяващи с тях.

Стероидите допринасят за развитието на сърдечно-съдови нарушения чрез промяна на нивата на липопротеините. Стероидите, особено орално приеманите, повишават нивото на липопротеините с ниска плътност и намаляват нивото на липопротеините с висока плътност. Високите нива на липопротеини с ниска плътност и ниските нива на липопротеини с висока плътност,като повишава риска от атеросклероза, състояние при което се образуват атеросклеротични плаки, възпрепятстващи нормалния поток на кръвта в артериите. Това може да доведе до получаването на сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.Съществува опасност и за развиване на инфекциозен ендокардит - възпаление на ендокарда (вътрешният слой на сърдечния мускул) с възможен фатален изход като внезапна сърдечна смърт.

Особено опасно е при използващите стероиди с придружаващи заболявания, като сърдечна недостатъчност и диабет,при които декомпенсацията е налице.

При жените анаболните стероиди предизвикват промени от мъжки тип – маскулинизация. Гръдната обиколка и телесните мазнини намаляват, кожата загрубява, клиторът се уголемява (хипертрофия), гласът става по-нисък и по-груб. Също така може да се получи засилено телесно окосмяване, с окапване на косата, акне, кисти, мазна коса и кожа. С продължителното приемане на стероиди някои от тези ефекти могат да станат необратими.

Друг проблем е риска от инфекции  – много от злоупотребяващите, които си инжектират анаболни стероиди използват нестерилни игли и спринцовки. Също така някои стероидни препарати са произведени нелегално без контрол за стерилност. Тези фактори излагат на риск злоупотребяващия от заразяване с вирусите на СПИН – HIV,  хепатит В и С. . 

-Разбрахме за страничните ефекти от употребата им, но има ли и психологически такива?

-Анаболните стероиди, обикновено във високи дози, предизвикват раздразнителност и агресия. Някои злоупотребяващи съобщават, че са извършили  грабежи, повреждане и разрушаване на чужда собственост и са употребили сила в някои случаи. Тази агресивност и склонност към извършване на престъпления  се проявяват по-често след като са приели стероиди, отколкото когато са “чисти”.

 Анаболните стероиди предизвикват и други поведенчески промени като еуфория, повишена енергия, сексуална възбуда, променливо настроение, разсеяност, паметови нарушения. В изследванията, в които са предписвани високи дози стероиди на доброволци, част от тях развиват поведенчески симптоми, които силно са нарушили тяхната възможност да функционират нормално в обществото и на работните си места.

-Напоследък е модерно и използването на “хормон на растежа”?

-Когато той се използва от хора, които имат нормални нива на растежния хормон и по лекарско предписание няма проблем.

Първо, той действа чрез растежните фактори, а те влияят на размножаването на клетките. Това на свой ред крие опасност от неопластични процес или казано по-просто опасност от рак,Но най опасно е развитие на ИБС, сърдечна недостатъчност, кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул, което води до повишаване на риска от аритмия и внезапна сърдечна смърт), развитие на захарен диабет втори тип. Също така нараства рискът от артериална хипертензия и други патологии. гигантизъм (т.е. прекомерен ръст) у подрастващите спортисти;

Акромегалия при възрастните спортисти (свръхпроизводство на хормона от хипофизата. Проявява се в нарастване на крайни части на тялото – длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти, нарастване на органи, смущения в зрението); хипотиреоидизъм (недостиг на щитовидни хормони, който води до нарушение на обменните и окислителните процеси в тъканите и дистрофични промени във всички органи и системи на организма);миопатии (невромускулни заболявания, които повлияват функциите на мускулните влакна);стеопороза, смущения в менструалния цикъл (при жените и не на последно място до импотентност. Напълно възможно е по физиологичен път да стимулирате синтеза на тези хормони с правилно хранене и тренировки.

Нивата на хормона на растежа, IGF-1, тестостерона и кортизола реагират според интензивността на тренировките. Инсулина и глюкагона също се повлияват от храненето и упражненията. -Има ли някакъв вариант чрез който да постигнем резултати без да употребяваме подобни вещества? Има няколко подхода към храненето и тренировките, с които можем да подобрим анаболните и да намалим катаболните процеси в тялото.   Храната, която приемате преди, по време и след тренировка е от ключово значение за добрите резултати. Например, консумацията на въглехидрати преди и по време на тренировка може да ограничи повишаването на кортизола. Причината е проста: когато поддържате постоянни нива на кръвната захар, секреция на кортизол не е необходима и така мускулната тъкан няма да бъде разградена.  

Важно е да се отбележи, че физическата активност увеличава нивата на тестостерона. Приключите ли с тренировката тестостеронът пада, а кортизолът се вдига. За да смекчите този ефект, важно е веднага след тренировка да приемете протеин и така да балансирате съотношението тестостерон-кортизол в кръвообращението си.  

-Има ли конкретна формула за хранене?

-Програмата е индивидуална за всеки един човек и се изготвя след консултация. Има някои общи принципи, които могат да бъдат следвани за по-добър резултат.

-Може ли да ни споделите за някои от тях?

-Например може преди тренировка да консумирате по една доза суроватъчен протеин до 45 минути преди тренировка. По време на тренировка пийте въглехидрати с аминокиселини. Веднага след тренировка приемайте доза суроватъчен протеин с 40 грама въглехидрат.   Съотношението на въглехидрати към протеин трябва да бъде 3:1 или 4:1, ако сте имали тежка тренировка.  

Диета с адекватно количество мазнини и протеин може значително да подобри синтеза на тестостерон. 20-25% мазнини и 20-25% протеин от дневния калориен прием увеличават нивата на тестостерон и други ключови хормони по време на тежки силови тренировки.  

 При усилени физически тренировки не се препоръчват диети с крайно ниско съдържание на мазнини, както и диети с прекалено много протеини и малко въглехидрати. За мускулен растеж, препоръчително за бодибилдърите е да приемат от 2 до 3 грама белтъчини на килограм телесно тегло дневно.  

Някои мъже, изграждащи мускулна маса,  налагат диети състоящи се от 40% протеин. Доказателствата, че това работи малко, а в същото време рискът за здравето в дългосрочен план е голям. Приемът на прекалено много белтъчини може да доведе до увреждане на бъбреците и протеинурия (белтък в урината).

Креатинът и цинкът са също толкова важни за добрата анаболна диета. Креатинът спомага за натрупване на маса, а цинкът е необходим за производството на тестостерон. Месото е добър източник и на двата нутриента.

Високо интензивните тренировки повишават нивата на тестостерона, хормона на растежа и IGF-1, но в същото време предизвикват и пикове в нивата на кортизола. Правилната диета спомага за овладяването на кортизола до известна степен, но хубаво е да съобразим и тренировките с този факт.   Тренировките с голям обем, висока интензивност и кратки почивки имат най – добър ефект върху тестостерона, хормона на растежа, IGF-1 и кортизола, докато тези с малък обем, висока интензивност и дълги почивки не се отразяват добре върху нивата на тези хормони.

Аеробните тренировки, като бягане, както и анеоробните интервални тренировки трябва да се правят в отделни дни от бодибилдинг тренировките. Изпълняването на двете в един и същи ден промотира възпалителните процеси и има обратен ефект върху нивата на кортизол.

 -Кога да тренираме?

-Тренировките вечер са за предпочитане пред тренировките рано сутрин, тъй като нивата на кортизол са най – високи в ранните часове на деня.
 
-Алкохолът?

-Консумацията на алкохол покачва кортизола и е хубаво да се избягва при тежка тренировъчна програма и състезания.
 
Подобрете съня си, защото растежният хормон достига своя пик по време на сън и ако сте се наспали добре нивата му остават високи дълго след като сте станали от сън. От друга страна, недоспиването води до спад в синтеза на растежен хормон.

Д-р Тихомира Георева, „Пълмед": Да развенчаем митовете за „добрите" хранителни навици и отслабванетоПериодичното гладуване може да провокира хранителни разстройства като анорексия, булимия, преяждане


Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“. Преглежда и в ДКЦ „Пълмед”,  като периодично извършва прегледи и в МБАЛ „Булгасмед“ – Бургас, осъществява също онлайн консултации в платформата на Healee MD. Един от приоритетите й е борбата със затлъстяването и в този аспект тя е разработила диетичен режим от три фази, при който в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя също лекува успешно различни гастроентерологични заболявания. Създала е и програми за бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини, особено подходяща за след празниците.