Четири варианта на Делта са открити в Пловдивска област. Те са доказани при секвенирането на 16 проби в Националния център по заразни и паразитни болести. В периода от 6 до 23 септември там са обработени общо 179 клинични проби със SARS-CoV-2 от 25 различни лечебни заведения от 20 области на страната. При всички тях е установен вариантът Делта, който според Световната здравна организация е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

Специалистите от центъра обясняват, че от август Делта вариантът е разделен на класически (B.1.617.2) и подварианти, означени с AY и пореден номер. Според системата за означения на PANGO Lineage към 10 октомври подвариантите са 38, съответно от AY.1 до AY.38. 

От обработените проби от Пловдив е установено, че 10 са с класическия вариант, а останалите – съответно AY.4, AY.5 и AY.9.

„Класификацията на подвариантите на Делта се използва за епидемиологично наблюдение на пандемията и засега няма данни подвариантите да имат връзка с биологичните характеристики на вируса като трансмисивност, клинично протичане или неутрализация от антитела”, посочват от Националния център по заразни и паразитни болести.

Междувременно от Здравното министерство съобщиха, че според последните проучвания както ваксината на Pfizer/BioNTech, така и препаратът на AstraZeneca предпазват от тежки форми на COVID-19, предизвикани от Делта мутацията. В същото време обаче се вижда, че защитата спрямо този вирусен вариант е по-слаба, отколкото спрямо изходния вариант на вируса, или Алфа мутацията. Симптомите при зараза с Делта варианта са главоболие, хрема, прегракналост и температура.

Важно е да се спазват обичайните мерки за хигиена, дистанция, дезинфекция, както и да се носят предпазни маски и да се проветряват помещенията. Най-сигурната защита остават ваксините, съобщиха от ведомството.

 

Вижте таблица с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната: